Jurassic World: Fallen Kingdom

Dit is het vijfde deel in de Jurassic-saga, die in 1993 begon met Steven Spielbergs Jurassic Park. Het is een rechtstreeks vervolg op Jurassic World uit 2015: in die film werd gekozen voor een nieuwe invalshoek, waarbij de dino's niet langer louter een bedreiging waren, maar een eigen persoonlijkheid kregen. Fallen Kingdom borduurt voort op dat idee: in de film staat nu het overleven van de dino's centraal.

Enkele jaren na de gebeurtenissen in Jurassic World, keren Claire en Owen (de dinofluisteraar) terug naar Isla Nubar. Een vulkaan op het eiland staat op uitbarsten, en bij een eruptie zouden de dinosaurussen voor een tweede keer uitsterven. Samen met de organisatie 'Dinosaur Protection Group' proberen Claire en Owen de ramp te voorkomen, maar achter de schermen van de organisatie zijn louche personen aan het werk, die heel andere bedoelingen hebben ...

Het verrassend goede Jurassic World werd geregisseerd door Colin Trevorrow, die  als co-scenarist ook was betrokken bij de voorbereiding van dit vervolg. Hij zou oorspronkelijk ook regisseren, maar zag daar bij nader inzien vanaf. Trevorrow  stelde vervolgens zelf de Spaanse regisseur Juan Antonio García Bayona voor als zijn vervanger. Opmerkelijk detail: Bayona wordt in eigen land vaak de 'Spaanse Spielberg' genoemd.

Bayona koos voor een buitengewoon spectaculaire, vaak hectische aanpak. Er zijn leuke vondsten, zoals een klein meisje genaamd Maisie dat iedereen afluistert (een verwijzing naar What Maisie knew van Henry James!), maar we rennen, vliegen, zwemmen (ja, er wordt ook gezwommen) van de ene actiescène naar de andere en de draad van het verhaal gaat soms wat verloren. Bayona - die in de rampenfilm The Impossible al bewees dat hij goed met spektakel overweg kan - brengt alles wèl uiterst bekwaam in beeld. De scène waarbij de personages samen met tientallen dinosaurussen over een klif springen om te ontsnappen aan de vuurzee en lavastroom, is adembenemend. En de hartveroverende velociraptor Blue blijft een 'personage' om van te houden.

Jurassic World: Fallen Kingdom deed het uitstekend aan de kassa's waar ook ter wereld. Er zal dus zeker een zesde deel volgen. 


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 7 6.5 6 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Avatar (science fiction / actie : 7.5)
- Total Recall (1990) (science fiction / actie : 7.5)
- Jurassic World (science fiction / actie : 7.5)
- Dawn of the Planet of the Apes (science fiction / actie : 7)
- Riddick (science fiction / actie : 7)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie science fiction eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Jurassic World: Fallen Kingdom
Jurassic World: Fallen Kingdom
Jurassic World: Fallen Kingdom
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand