Dawn of the Planet of the Apes

Dawn of the Planet of the apes is het vervolg op Rise of the Planet of the Apes, de verrassend goede (en succesvolle) reboot uit 2013 van de oorspronkelijke apenserie uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Met het mocap-systeem (motion caption) werd een compleet nieuw niveau van special effects bereikt, dat met name deze franchise ten goede kwam: nooit eerder hadden de apen er beter, levensechter, aandoelijker en bedreigender uitgezien.

Dawn of the Planet of the Apes

Dawn
is gesitueerd in dezelfde regio als Rise, de omgeving van San Francisco, maar tien jaar later in de tijd. Een virus heeft huisgehouden onder beide gemeenschappen: een groep overlevende apen heeft zich teruggetrokken in de wouden ten noorden van de stad (the Muir Woods), de menselijke overlevers leven tussen de begroeide ruïnes van wat ooit een wereldstad was. Contact tussen beide groepen is er niet, maar dat verandert als op een dag een groepje menselijke verkenners wordt uitgestuurd om te onderzoeken of een aan de rand van het woud gelegen, vervallen krachtcentrale nieuw leven kan worden ingeblazen: bij een ontmoeting met de apen valt een schot, en één van de apen wordt gedood.

Een oorlog der beschavingen (soorten) dreigt, maar de leider van de apen, Caesar (bekend uit Rise), maakt een afspraak met de mensen: zij mogen de krachtcentrale opnieuw opstarten, op voorwaarde dat zij het complex ongewapend betreden. De wankele vrede wordt bedreigd door Carver, een heethoofdige en schietgrage ingenieur en de bonobo Koba, die ooit door mensen is mishandeld en het liefst een vernietigingsoorlog zou beginnen. Caesar weet Koba te bezweren om het bestand te respecteren, maar dan ontdekt Koba dat de mensen hebben gelogen over de wapens waarover ze beschikken ...

Dawn is zeker niet slecht, maar na het overtuigende Rise toch een lichte tegenvaller: het verhaal is minder verrassend en ook de verwondering over de verbluffende effecten van het mocap-systeem lijkt een beetje weggeëbd, waardoor tekortkomingen meer opvallen. De apen zijn ongelooflijk, maar de beer en de paarden die op het scherm worden getoverd, ogen minder realistisch. In de VS werd nogal druk gedaan over de zogenaamde filosofische diepgang van het script, maar het klinkt allemaal nogal tweedehands, sommige scènes en dialogen lijken weggelopen uit TV-series als Falling Skies of Revolution. De boodschap van de film klinkt aantrekkelijk maar is ook wat braafjes: apen en mensen kunnen best samenleven, het probleem zijn de paar rotte appels in elke korf.

Het einde laat ruimte voor een derde deel en gezien het eclatante succes van deze aflevering, zal dat er ook zeker komen.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 7 7 6 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Avatar (science fiction / actie : 7.5)
- Total Recall (1990) (science fiction / actie : 7.5)
- Jurassic World (science fiction / actie : 7.5)
- Riddick (science fiction / actie : 7)
- Jurassic World: Fallen Kingdom (science fiction / actie : 7)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie science fiction eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Dawn of the Planet of the Apes
Dawn of the Planet of the Apes
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand