Die Hard 2 (Die Harder)

Net als Die Hard speelt Die Hard 2 zich af op kerstavond. Detective John McClane is aanwezig op het vliegveld van Washington om zijn vrouw af te halen. Hij hoopt dat ze dit keer eens samen een gezellige en rustige Kerst kunnen vieren, met een kalkoen, een versierde boom en een goed glas wijn. En vooral: zonder terroristen. Mispoes.

Op deze zelfde kerstavond wordt ’s werelds grootste drugsdealer, de corrupte legergeneraal Esperanza, overgevlogen naar Washington. De Columbiaan blijkt in de VS nog de nodige vrienden te hebben, met name de oneervol ontslagen Kolonel Stuart. Voor de ultra-rechtse Stuart is Esperanza vooral een man die zich tegen het communisme durfde verzetten. Dat de handel in drugs hem schatrijk hebben gemaakt, is mooi meegenomen. Stuart wil zijn voormalige strijdmakker bevrijden en heeft daarvoor een zeer ingrijpend plan bedacht: de complete luchthaven van Washington zal worden platgelegd, zodat Esperanza na de landing door Stuart kan worden ontzet. Dit betkent wel dat alle andere vliegtuigen te pletter zullen storten, ook het vliegtuig met mevrouw McClane …

Die Hard 2 (Die Harder)

John McClane is dus opnieuw de koppige, eigenwijze cop die het opneemt tegen een leger van getrainde terroristen. Alleen speelt dit tweede deel zich af op een vliegveld, en niet in een torenflat. Die nieuwe locatie werkt niet altijd even goed. Met al die vliegtuigen die dreigen neer te storten, begint Die Hard 2 soms te veel op een rampenfilm te lijken. Maar er zijn ook voordelen: in deel één dwaalde McClane lange tijd door verlaten gangen, en was de film daardoor, wat de humor betreft, vrijwel uitsluitend aangewezen op de monologen van Willis. Die Hard 2 kent meer afwisseling, en bovendien krijgt Willis voortreffelijk weerwerk van Dennis Franz, iemand die even grofgebekt en onbeschoft is als hijzelf.

Die Hard 2 is even ongeloofwaardig als zijn voorganger, maar wie maalt daarom? Het gaat in deze reeks om de schietpartijen, om de ontploffingen, om de one-liners en de knokpartijen. Alles is in voldoende mate aanwezig. Er wordt geschoten en gevochten op allerlei locaties, met inbegrip van de vleugels van een vliegtuig. Er ontploft van alles en nog wat, en er is een werkelijk hilarische scène waarin Willis via zijn schietstoel ontsnapt uit een cockpit vol handgranaten. Het slaat nergens op, maar grappig is het wel.

Deze sequel werd in 1990 nogal wisselend ontvangen. Veel fans van deel 1 waren teleurgesteld, maar inmiddels zien velen het als de beste aflevering in de hele reeks. Een meesterwerk is Die Hard 2 niet, maar de film levert wel eersteklas vermaak. Eén ding: de drugskoning Esperanza wordt gespeeld door de legendarische Italiaanse acteur Franco Nero. Voor hem alleen hoef je niet te kijken: hij komt vrij vaak in beeld maar zijn rol is nauwelijks uitgewerkt, in de meeste scènes zit Nero vastgebonden in een zetel.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 7 7 6 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Skyfall (actie / thriller : 8)
- Licence to Kill (actie / thriller : 7.5)
- From Russia with Love (actie / thriller : 7.5)
- Peur sur la Ville (actie / thriller : 7.5)
- Batoru rowaiaru (Battle Royale) (actie / thriller : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie thriller eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Die Hard 2 (Die Harder)
Die Hard 2 (Die Harder)
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Specials die ermee te maken hebben:

Kerstfilm
Subgenre

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht