Licence to Kill

Na het succes van de eerste Bondfilm met Timothy Dalton, The Living Daylights, wilde producent Broccoli iets heel bijzonders proberen: een spijkerharde wraakfilm met een Bond die dicht aanleunde bij het door Ian Fleming geschapen personage.

In de openingsscène is Bond te gast op het huwelijk van zijn Amerikaanse vriend Felix Leiter. Eerst moet nog even de Zuidamerikaanse drugsbaron Sanchez  ingerekend worden. Als dat voor elkaar is, kan het feest beginnen, maar Sanchez heeft een lange arm en veel geld : hij ontsnapt aan zijn bewakers en pleegt vervolgens een aanslag op het feestvierende gezelschap. Hierbij komt de bruid van Leiter om het leven en wordt Leiter zelf levensgevaarlijk gewond. Bond zweert wraak, maar zijn superieuren willen hem terugtrekken en de zaak overlaten aan de Amerikanen. 007 deserteert en gaat achter Sanchez aan …

Met de klassiek geschoolde Dalton had men de juiste acteur in handen om een bezeten, bijna maniakale wraakengel te spelen, en met method actor Robert Davi kreeg de engel een duivelse tegenstander. Licence to Kill is een serieuze, bloederige Bond : mensen worden verslonden door haaien, een personage wordt letterlijk opgeblazen (!) en een ander wordt tot gehakt vermalen (deze scène leidde zelfs tot keuringsproblemen). Pas in het laatste halfuur, als de dekselse Q met zijn gadgets op de proppen komt, volgen er een paar karakteristieke Bondknipogen.

Licence to Kill

Dalton en Davi krijgen hulp van Carey Lowell (als Bonds sexy assistente, een bezienswaardigheid) en een jonge Benicio del Toro (als Davi’s sadistische rechterhand). De oorspronkelijke titel was Licence Revoked (Vergunning Ingetrokken) en verwijst naar de scène waarin M, het hoofd van de Britse geheime dienst, Bonds wapen in beslag neemt (en zijn vergunning om te doden intrekt) omdat 007 persoonlijk wraak wil nemen. De titel werd aangepast, omdat uit een onderzoek bleek dat veel mensen niet wisten wat 'revoke' betekende. 

Bijzonderheid:

Oorspronkelijk zou de titelsong worden vertolkt door Eric Clapton, maar zijn werk werd door Broccoli afgewezen. De keuze viel uiteindelijk op Gladys Knight, zonder haar begeleidingsgroep The Pips. De song is afgeleid van de bekende theme song Goldfinger van Shirley Bassy maar klinkt (zoals de afwezige begeleidingsgroep) een beetje pips.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7.5 7.5 7 7 7.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Skyfall (actie / thriller : 8)
- From Russia with Love (actie / thriller : 7.5)
- Peur sur la Ville (actie / thriller : 7.5)
- Batoru rowaiaru (Battle Royale) (actie / thriller : 7.5)
- Nighthawks (actie / thriller : 7)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie thriller eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Licence to Kill
Licence to Kill
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand