Hotaru no haka (Grave of the Fireflies)

Met weinig verwachtingen begon ik aan deze animatiefilm: een genre waar ik over het algemeen niet zo weg van ben. Ik werd echter zeer positief verrast want deze film is niet alleen beeldschoon vormgegeven, maar heeft ook een aangrijpend en goed uitgewerkt verhaal.

De film speelt zich af tijdens -wat je zou kunnen noemen- de hongerwinter van Japan gedurende WOII. Tijdens een bombardement van de geallieerden verliest een jongen (jaar of 18 schat ik) en zijn zusje (jaar of 5) hun moeder waardoor ze het alleen moeten zien te rooien. Aanvankelijk kloppen ze aan bij familie, maar zij zijn niet erg verheugd op hun aanwezigheid omdat de jongen niet werkt of in het leger zit. De jongen kan echter niet anders want fabriek en school zijn platgebombardeerd. Ze vertrekken naar een mijnschacht buiten de stad. Ondanks de barre omstandigheden en een voortdurend knorrende maag, speelt de jongen met zijn zusje en probeert hij het haar zo aangenaam mogelijk te maken. Met vuurvliegen maakt hij `s nachts wat licht in de donkere mijnschacht waardoor het op een rondvliegende sterrenhemel lijkt. Als het luchtalarm gaat en iedereen de stad uitvlucht naar schuilkelders, rent hij juist de stad in op zoek naar eten voor hem en zijn zusje. Maar de situatie wordt moeilijker en moeilijker en het meisje wordt steeds zieker.

Ondanks dat sommige animaties enigszins schokkerig zijn, is Hotaru no Haka van begin tot eind schitterend geanimeerd: Een beetje een mix tussen kuifje en manga waarbij de karakters simpel zijn maar met veel gelaatsuitdrukkingen terwijl de achtergrond heel erg gedetailleerd kan zijn. De settings zijn zo mooi en volledig uitgewerkt dat je soms denkt dat het echte shots zijn. Maar ze hebben wel dat extra haast sprookjesachtige waardoor een animatie zich kan onderscheiden van een echt shot. Wat ook opvalt is dat veel animaties uit `filmstandpunten` genomen zijn: Filmtechnieken zijn als het ware gebruikt in de animatie. Een aantal shots zijn uit oogpunt van het kind gemaakt. Zo zie je bijvoorbeeld het meisje kijken naar mieren die een stukje voedsel naar hun hol brengen. Iets waar kinderen heel erg op letten. Hou wel voldoende tissues en een vuilnisbak op werpafstand, want het einde is niet echt vrolijk te noemen. Aanradertje!FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 9 7.5 7.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobers:
- Hauru no ugoku shiro (Howl's Moving Castle) (animatie / fantasy : 8)
- Sen to Chihiro no kamikakushi (Spirited Away) (animatie / fantasy : 8)
- Team America: World Police (animatie / humor : 7)
- The Nightmare Before Christmas (animatie / horror : 7)
- Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit (animatie / humor : 6.5)


Hoe beoordeelt Boobers categorie animatie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobers categorie oorlog eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Hotaru no haka (Grave of the Fireflies)
Hotaru no haka (Grave of the Fireflies)
Hotaru no haka (Grave of the Fireflies)
Hotaru no haka (Grave of the Fireflies)
Hotaru no haka (Grave of the Fireflies)
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Specials die ermee te maken hebben:

Japan
Land

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht