Sen to Chihiro no kamikakushi (Spirited Away)

Een 10-jarig meisje en haar ouders rijden naar hun nieuwe huis, maar raken onderweg verdwaald. Ze belanden in een verlaten pretpark waar de ouders beginnen te schranzen aan een vers klaargemaakte maaltijd die daar gek genoeg staat. Het meisje vindt het maar een griezelige plek. Ze loopt wat rond en komt een jongen tegen die haar angstvallig meesleurt. Helaas niet op tijd want de avond valt ineens en de plek raakt omringd met water. Ze komt ook tot de ontdekking dat haar ouders omgetoverd zijn tot varkens! Het geheel blijkt een groot badhuis voor allerlei gekke wezens te zijn geworden!

Aanvakelijk wilt het meisje vluchten, maar dit gaat niet zomaar dus ze besluit om in het badhuis te werken. Haar eerste badgast levert wat mij betreft een geniale scene op die goed de sfeer van deze film representeert: Een groot modderdruipend monster baant zich een weg naar de grote badkuip, een sliert van modder achterlatend als een slak. De badkamer vult zich al gauw met modder en viezigheid waar het meisje doorheen moet banjeren om de douche aan te zetten. Als het monster wat schoner lijkt, ziet het meisje een doorn in zijn vel. Zij bindt een touw omheen en het halve badhuis trekt hieraan om de doorn los te krijgen. Het blijkt het stuur van een fiets te zijn en als ze het gevaarte uit het beest hebben getrokken, spuit er een vloed van vuilnis, winkelwagens, wielen en ijzerwaar gemixt met modder uit het arme beest net alsof het jaren door de grachten van Utrecht heeft gezworven. Hierna verandert het beest in een wormachtige draak!

Deze film is zo absurd als maar zijn kan en hierdoor een genot om te kijken! Ook omdat het schitterend getekend en geanimeerd is. Het is van dezelfde regisseur als het onlangs uitgekomen (en aan te raden) Howl's moving castle en dit is goed te merken. Spirited Away is nog absurder, wat een pluspunt is. Maar tegelijkertijd vind ik sommige bedachte wezens een beetje flauw. Sommigen zitten zelfs tegen het kindse aan, zoals een grote kuiken of een teddybeer-achtig beest wat rondgevlogen wordt door een vlieg. Maar het overgrote deel van de wezens zijn zeer vermakelijk om naar te kijken, zoals de opperheks met een enorm hoofd of de spin-achtige man die allerlei hendels bedient! Een lust voor oog en geest!FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 8 8 8

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobers:
- Hauru no ugoku shiro (Howl's Moving Castle) (animatie / fantasy : 8)
- Hotaru no haka (Grave of the Fireflies) (animatie / oorlog : 7.5)
- Team America: World Police (animatie / humor : 7)
- The Nightmare Before Christmas (animatie / horror : 7)
- Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit (animatie / humor : 6.5)


Hoe beoordeelt Boobers categorie animatie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobers categorie fantasy eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Sen to Chihiro no kamikakushi (Spirited Away)
Sen to Chihiro no kamikakushi (Spirited Away)
Sen to Chihiro no kamikakushi (Spirited Away)
Sen to Chihiro no kamikakushi (Spirited Away)
Sen to Chihiro no kamikakushi (Spirited Away)
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Sen to Chihiro no kamikakushi (Spirited Away)

Spirited Away is een hele mooie, sfeervolle en lieve film. Absurd zou ik deze film niet willen noemen maar wel heel origineel en fantasievol (absurd impliceert dat geprobeerd is iets van de reeële wereld weer te geven waarin dingen volgens onze wetten wel haast onmogelijk lijken). In Spirited Away is een hele originele fantasiewereld gecreeërd met eigen regels en wetten. Waar veel fantasy films toch gebruik maken van dezelfde soort "wezens" zoals elfjes, kabouters, trollen, orcs en ga zo maar door, worden hier nieuwe wezens gecreeërd. De sfeer is heel sprookjesachtig. De beelden zijn mooi, het verhaal is origineel en de karakters zijn vaak grappig en soms inderdaad schattig. Dat vind ik geen minpunt in deze film maar juist wel iets extra's geven. Spririted away is ook heel geschikt voor kinderen maar dat betekent niet dat er voor volwassenen door een bepaald soort kinderlijkheid heen gekeken moet worden, zoals dat bij met name Disney animatiefilms wel vaak is. Absoluut het kijken waard dus!

FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 8.5 8 8.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens BoobiŽlle:
- Mononoke-hime (Princess Mononoke) (animatie : 8)
- La cité des enfants perdus (fantasy : 8)


Hoe beoordeelt BoobiŽlle categorie animatie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt BoobiŽlle categorie fantasy eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?
Specials die ermee te maken hebben:

Japan
Land

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht