Hauru no ugoku shiro (Howl's Moving Castle)

Met deze schitterende tekenfilm bewijzen de Japanners wederom, net als met Grave of the fireflies, dat ze schitterende kwaliteitsproducties kunnen afleveren met oog voor het kleinste detail. Kwaliteit van de bovenste plank dus! Howl's moving castle getuigt ook van een rijke en orginele fantasie dat een beetje vergelijkbaar is met the Wizard of Oz. Leuk voor zowel jong als oud. Alvast een dikke pluim dus!

De film speelt zich af in een fantasiewereld die op bepaalde punten doet denken aan de maatschappij rond WOI. Er rijden auto's rond die meer lijken op koetsen, vrouwen dragen lange wijde jurken, gendarmes marcheren door de straat. Maar deze wereld is doordrenkt met magie en sommige dingen zijn totaal anders zoals voertuigen die door de lucht vliegen. Een meisje maakt hoeden in een winkeltje dat helemaal bedenkt raakt met zwarte rook als een stoomlocomotief voorbij rijdt. Het is een onopvallend meisje en ze heet Sofi. Als ze door de stad loopt, vallen twee gendarmes haar lastig. Een erg elegante jongeman beschermt haar echter en stuurt het tweetal weg. Hij zegt vervolgens dat ze moeten opschieten want ze worden achtervolgd. Overrompeld rent het meisje met de jongeman mee. Vreemde rubberachtige wezens vloeien uit putjes en uit gaatjes in de muren: het absurde avontuur is begonnen!

Zij wordt achtergelaten op een balkon. Later klopt een erg dikke upperclass dame met een grote pluizige hoed aan. Haar vetkwabben blubberen even erg als de rubberachtige wezens. Zij vervloekt Sofi waardoor ze verandert in een oude vrouw. Arme Sofi moet nu deze vloek ongedaan zien te maken door de bergen in te trekken op zoek naar een tovenaar of een heks. Het gaat maar moeilijk met haar kreupele lichaam. In een bosje ziet ze een stok die ze als wandelstok wilt gebruiken. Het blijkt een vogelverschrikker te zijn die ondersteboven in een struik is beland. Zonder iets te kunnen zeggen, springt hij met de oude vrouw mee net als een springstok. Later komen ze een erg vreemd iets tegen: Een soort wandelend kasteel bestaande uit tandwielen, houten aanbouwsels, bootstructuren en uitlaatpijpen. Het gevaarte beweegt zich voort als een dier en heeft een deurtje aan de achterkant. Ze is in Howl's moving castle terecht gekomen en Howl blijkt de jongeman te zijn die haar in het begin redde. Hij blijkt een nog veel grotere vloek te hebben. Bovendien breekt er oorlog uit in het land. Ze belanden in de meest absurde situaties om de vloeken te proberen op te heffen en totale oorlog te voorkomen. Sofi's vloek blijkt moeilijk te verbreken maar ze gaat er jonger uitzien als ze gelukkiger wordt, dus de prille liefde met Howl doet haar uiterlijk veel goeds!

Bovenstaande beschrijft maar een klein deel van het hele verhaal. Er zitten heelveel karakters in de film, die stuk voor stuk erg goed uitgewerkt zijn en altijd wel een grappig kenmerk hebben. Zoals de vuurdemoon die altijd zo stoer en krachtig mogelijk wil overkomen, maar een watje wordt als het hout dreigt op te raken. En de sjagerijnig kijkende hond die soms een pufje lucht uithijgt in plaats van een blaf. De settings zijn simpelweg magnifiek en tot in detail uitgewerkt. De animaties zijn eveneens erg mooi en soms op een subtiele manier gebruik makend van 3D-effecten. Het verhaal is ook goed en boeit continue. Ik kan niets negatiefs bedenken over deze film. En dat zegt toch wel heel wat! Aanrader!FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8.5 8.5 7.5 8

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobers:
- Sen to Chihiro no kamikakushi (Spirited Away) (animatie / fantasy : 8)
- Hotaru no haka (Grave of the Fireflies) (animatie / oorlog : 7.5)
- Team America: World Police (animatie / humor : 7)
- The Nightmare Before Christmas (animatie / horror : 7)
- Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit (animatie / humor : 6.5)


Hoe beoordeelt Boobers categorie animatie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobers categorie fantasy eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Hauru no ugoku shiro (Howl`s Moving Castle)
Hauru no ugoku shiro (Howl`s Moving Castle)
Hauru no ugoku shiro (Howl`s Moving Castle)
Hauru no ugoku shiro (Howl`s Moving Castle)
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Specials die ermee te maken hebben:

Japan
Land

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht