De Zevensprong

- Speciaal voor Turnhout van Toen

De Zevensprong is een legendarische TV-serie in 13 delen uit 1982 naar het jeugdboek van Tonke Dragt. De zevensprong is een plaats in het bos waar zeven paden samenkomen. Zes van die zeven paden zijn voor iedereen zichtbaar, de zevende is een verborgen pad dat naar allerlei mysterieuze plekken voert. De Zevensprong is na Q en Q (uit de jaren zeventig) de succesvolste Nederlandse jeugdserie uit de geschiedenis. 
 
De hoofdpersoon is de jonge onderwijzer Frans van der Steg, een wat vreemde vogel die graag verhalen verzint waarin hij zelf de hoofdrol speelt. Omdat hij een vuurrode bos met krulhaar heeft, noemt hij zijn avontuurlijke alter ego Frans De Rode. Als hij zijn verhalen vertelt, hangen de schoolkinderen aan zijn lippen. Op een dag verzint hij een verhaal over een geheimzinnige brief die hij nog niet ontvangen heeft: om die reden is het verhaal gauw verteld, want het avontuur moet nog beginnen. Alsof de duivel er mee speelt, ontvangt de onderwijzer dezelfde avond nog een geheimzinnige brief ... 
 
De brief is verzonden door Graaf Griselstein. Frans De Rode zoekt hem op in zijn kasteel en aanvaardt de uitnodiging om privé-onderwijzer te worden van Geert-Jan, het 10-jarige neefje van de graaf. Geert-Jan is op zoek naar een middeleeuwse schat die ooit door een kruisvaarder - de allereerste Graaf Griselstein - in het trappenhuis zou zijn verborgen. Er is sprake van een ingewikkeld complot waarbij diverse andere personen zijn betrokken, zoals de koetsier Toereloer, de magiër Thomtidom  en de bromfietser Brozem (een Nozem op een Bromfiets). De boze oom van Geert-Jan wil de schat echter voor zichzelf houden, en stelt alles in het werk om de plannen van zijn neefje te dwarsbomen ... 
 
Ruim dertig jaar na dato blijkt De Zevensprong nog altijd een levendig en spannend avonturenverhaal. De ontknoping is een beetje belerend, maar bij een spannend verhaal voor de jeugd hoort nu eenmaal een levensles. De 13 afleveringen beginnen en eindigen allemaal op de zevensprong en er zijn telkens genoeg onthullingen en cliffhangers om de spanning erin te houden. De rolverdeling is heel mooi. Fred Hugas, die in Qen Q al de slechterik had gespeeld, is de boze oom en er zijn mooie bijrollen van Joost Prinsen (als de koetsier) en Cor van Rijn (als de magiër). De lieftallige Marijke Merckens is een rustpunt als de wijze Tante Rosmarijn die altijd klaar staat met goede raad. 
 
Noot: 
 
De 13 afleveringen kunnen worden bekeken (in redelijke kwaliteit) op You Tube. Volg deze link. Er is ook een DVD-box, maar die is vanwege de zeldzaamheid aan de prijzige kant. Voor goedkopere exemplaren is men aangewezen op tweedehands versies. 
 FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 7 7.5 7 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Scott & Bailey (serie : 7.5)
- Bored to Death (serie : 7.5)
- Shokuzai (serie : 7.5)
- Harper's Island (serie / thriller : 7)
- V - Season 1 (2009) (serie / science fiction : 7)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie serie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie avontuur eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?De Zevensprong
De Zevensprong
De Zevensprong
De Zevensprong
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand