The Ghost Writer

The Ghost Writer is een film met een verhaal. Of liever gezegd: een film met meerdere verhalen. Terwijl hij nog in post-productie was, werd regisseur Roman Polanski in Zwitserland gearresteerd in verband met een zedenzaak. Hij werkte de film in de gevangenis af (zijn medewerkers brachten hem het materiaal). Verder is de hoofdpersoon, de politicus Adam Lang, overduidelijk gebaseerd op de Britse ex-premier Tony Blair. Beide zaken leverden de film veel publiciteit op, maar er waren ook problemen: het verhaal speelt zich af in Groot-Brittanië en de VS, landen die Polanski in verband met eerdere kwesties niet kon bezoeken. Daarom vonden de opnamen (vrijwel) geheel op Duitse bodem plaats.

Ewan McGregor is de ghost writer uit de titel, die wordt gevraagd om de autobiografie van Britse ex-premier Adam Lang te herschrijven. Hij ontdekt al snel dat er iets mis is. Zijn voorganger is onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen, en allerlei gegevens die hij in het manuscript aantreft, kloppen niet. Zo blijkt Adam Lang iemand te zijn die als jongeman geen enkele belangstelling had voor politiek. En toch maakte hij razendsnel carrière binnen zijn partij. Rara hoe kan dat? De zaken worden nog gecompliceerder, wanneer Adam Lang wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden: als Britse premier heeft hij zijn fiat gegeven aan geheime acties waarbij verdachten in terrorismezaken werden gemarteld …

Hoewel er niet zoveel gebeurt, is de dreiging vanaf het begin voelbaar aanwezig. The Ghost Writer is dan ook een film die lekker wegkijkt. Jammer alleen dat het slot niet helemaal aan de verwachtingen voldoet. Dit soort thrillers hebben altijd net één wending te veel, een ontknoping na de ontknoping, die de geloofwaardigheid ondergraaft. De vertolkingen zijn echter vrij sterk. Pierce Brosnan is uitstekend als de even charmante als arrogante Adam Lang. Ik was geen fan van Brosnan als 007, maar sindsdien lijkt hij per film beter te gaan acteren. McGregor (als de ghost writer) en Olivia Williams (als Langs vrouw) zijn ook erg goed, en verder zijn er vermakelijke bijrolletjes voor James Belushi (vrijwel onherkenbaar met zijn kale kop) en de legendarische acteur Eli Wallach (inmiddels 95 jaar oud!).



FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7.5 7.5 6 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- La Femme Infidèle (The Unfaithful Wife) (thriller / drama : 8)
- Que la bête meure (thriller / drama : 8)
- Mannen på Balkongen (The Man on the Balcony) (thriller / drama : 7.5)
- Le Boucher (thriller / drama : 7.5)
- Klute (thriller / drama : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie thriller eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?



The Ghost Writer
The Ghost Writer
The Ghost Writer
The Ghost Writer




Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google





Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand