I quattro del pater noster

I quattro del pater noster
 
Een beetje abnormaal ben je wel, wanneer je kunt zeggen dat je honderden westerns van Italiaanse makelij hebt gezien. Nog vreemder ben je wanneer het je ambitie is om ze allemaal gezien te hebben. In zo´n geval zeg je tegen een obscure spaghetti western komedie geen nee. Ook niet wanneer deze tot je komt in niet beste beeldwaliteit, opgenomen van een Italiaanse televisie zender.
 
I quattro del pater noster 
 
Mijn kennis van de Italiaanse taal reikt, naast de menukaart van de pizzeria, niet veel verder dan ´carogne´ en ´bastardo´, maar de afwezigheid van ondertitels kan in het geval van I quattro del pater noster de pret niet drukken. Het is net een tekenfilm met zijn visuele grappen van niet al te hoog niveau. De domheid van bijna alle personages spreek bovendien meteen voor de verbeelding. Erg goed zijn de grollen meestal niet, maar de hoeveelheid ervan is redelijk. Wanneer ik de lachmeter erbij had genomen, dan was ik tot de conclusie gekomen dat ik meer gelachen heb dan bij de gemiddelde komedie.
 
I quattro del pater noster 
 
De film volgt de belevenissen van een dom duo, waar later nog een kerel en een vrouw bijkomen, de quattro van de titel dus. Ze vinden een kist met goud, waardoor een bende slechteriken gekleed in het zwart hen achterna zit, ze in de gevangenis belanden, ter dood worden veroordeeld en in de Mexicaanse revolutie belanden. Ik was in de stemming voor deze film en heb aardig wat gelachen, zelfs om de zeer afgezaagde grappen waarin mensen hun hoofd stoten, schoppen worden uitgedeeld en er op tenen wordt gestaan. Maar de film bevat ook goed uitgedachte grappen. Vooral de fragmenten waarin het spaghetti western genre beschimpt wordt, zijn voor de fan de moeite waard. Het in 1969 al uitgekauwde concept van de duelscène wordt op schitterende wijze in de zeik gezet. Geinig is tevens het feit dat de drie sukkels -onder begeleiding van jodelmuziek- ineens door de sneeuw lopen te klappertanden, om een halve minuut later af te zien in een snikhete woestijn.
 
I quattro del pater noster 
 
Het is eigenlijk nauwelijks te geloven dat de man die tien jaar later Cannibal Holocaust  zou draaien bij deze flauwe spaghetti western in de regiestoel zat. Hoewel een, voor een komedie dan toch, bloederige kogel verwijderingsscène enigszins Deodato's horrorachtergrond verraadt, is het voor de rest een film die geschikt is voor het hele gezin. Het venijn zit hem in de kop en niet in de staart. Het begin heeft nog een vrij aardige, massale, schietpartij in petto. Maar hierna is het enkel grappen en grollen geblazen. Qua structuur is de prent erg episodisch en kun je de verwikkelingen van tevoren uittekenen. De debiele ontsnappingsscène uit de gevangenis en de pogingen van de hoofdrolspelers een casino op te lichten zijn hiervan goede voorbeelden. De muziek is van Luis Enriquez Bacalov (o.a. Il grande duello en Si può fare... amigo) en hij weet de meligheid nog eens extra aan te dikken.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
4 4 7 5 6

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Il mio nome è Nessuno (western / humor : 7.5)
- La vita, a volte, è molto dura, vero Provvidenza? (western / humor : 7)
- Amico, stammi lontano almeno un palmo (western / humor : 7)
- Lo chiamavano Trinità (western / humor : 6.5)
- Un par de asesinos (western / humor : 6)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie western eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie humor eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?I quattro del pater noster
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand