Il grande duello

Coole spaghetti western met Lee Van Cleef ('Angel Eyes' in The Good, the Bad and the Ugly) in de hoofdrol. Hier speelt hij voormalig sheriff Clayton, die het recht zijn beloop wil laten hebben betreffende de gebroeders Saxon. Dit zijn drie machtige gasten die op maffiose wijze de scepter over een stadje zwaaien.

De bijdehante Philip Wermeer heeft een prijs van $3000,- op zijn hoofd vanwege de moord op pa Saxon, voormalig patriarch van het stadje. Clayton houdt Wermeer continu de hand boven het hoofd, hetgeen onder meer inhoudt het afschudden van premiejagers en de gebroeders Saxon, die Wermeer wensen op te hangen.

Wermeer is echter onschuldig en het slachtoffer geweest van een gekocht proces. Clayton weet wie de werkelijke moordenaar van de patriarch is, namelijk hijzelf. Het betrof echter een geval van zelfverdediging. Het slotakkoord is er uiteraard een waarbij de slechte gebroeders Saxon worden neergemaaid...
 
Een bijster goede reputatie heeft deze film niet, maar daar ben ik het niet mee eens. De voornaamste karakters spreken allen tot de verbeelding en weten zeer goed te vermaken met hun coole, dan wel afschuwwekkende gedrag. Zelfs de nichterige Adam Saxon verrast wat dat betreft; voor de lol maait hij met zijn machinegeweer tientallen onschuldige burgers neer. De coolste gast wordt neergezet door Van Cleef, die waarschijnlijk alleen maar zichzelf speelde.

De film bevat beduidend meer actie dan genregenoten, hetgeen een plus is. Van een hoogstaande en/of onvoorspelbare plot hoeft de film het mede hierdoor niet te hebben. Het basisgegeven van een enkele kerel die rechter, jury en beul speelt heeft dat hier bovendien niet nodig. Dit spreekt reeds genoeg aan, terwijl de uitvoering ervan behoorlijk weet te bevredigen. Ik vraag me overigens af waarom er in bijna elke spaghettiwestern een gast zit die Clayton heet.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 7 7 6 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Compańeros (western : 8.5)
- Django (western : 8)
- Se sei vivo spara (western / horror : 8)
- Giů la testa (western : 8)
- Il mio nome č Nessuno (western / humor : 7.5)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie western eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Il grande duello
Il grande duello
Il grande duello
Il grande duello
Il grande duello
Achtste-groepers huilen niet:
het is een activerend soort film maar ook een beetje raar film ....
Finding Nemo:
Ga niet zeuren over een film...
Passchendaele:
prachtige film jammer van het einde die mocht niet dood maarja "TOPFILM...
47 Meters Down:
Deel 1 wil ik ook graag 1x zien! Daarnaast zag ik ook Geostorm in 4Dx! Een ...
Kingsman: The Golden Circle:
done...
De storm:
Dat kan, Naomi. ...
Close Encounters of the Third Kind:
Lang geleden gezien. Ik had dezelfde gevoelens: best leuk om naar te kijken...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht