Iron Man

Tony Stark is de vreselijk rijke en narcistische eigenaar van wapenfabrikant Stark Industries. Zijn wapens worden onder andere gebruikt in de ‘war on terror’ in Afghanistan. Als hij daar op bezoek is om een nieuw wapen te demonstreren aan het Amerikaanse leger, wordt hij gevangen genomen door een groep terroristen. Zij willen dat hij voor hen het nieuwe wapen nabouwt. Tony begint enthousiast aan de klus, de terroristen in overtuiging zijnde dat hij aan het wapen werkt. In werkelijkheid werkt hij echter aan een ijzeren pak, vol met technische snufjes en wapens, waarin hij kan ontsnappen.
 
Iron Man

Zijn missie slaagt, maar na terugkomst in Amerika is Tony een ander mens. Hij wil dat Stark Industries een andere koers opgaat en minder inzet op de productie van wapens. Ondertussen werkt hij in het geheim aan het verder ontwikkelen van zijn pak. Helaas weet Tony niet dat ook de terroristen een vergelijkbaar pak aan het maken zijn. Hij moet dus nog een keer terug naar Afghanistan om definitief af te rekenen met de terroristen. Echter, tegen Tony’s verwachting beschikt ook een van zijn vrienden over een doorontwikkelde versie van het pak. Deze is bereid Tony te vermoorden en zelf de macht te krijgen binnen Stark Industries.
 
Iron Man

De kwaliteit van superheldenfilms gaat de laatste jaren snel omhoog. Ook Iron Man is namelijk een prima verfilming van een comic. Marvel is de uitgever van de oorspronkelijke comic en Jon Favreau heeft getekend om hem op het witte doek te brengen, zoals gezegd met succes. Het is tegenwoordig niet meer noodzakelijk dat superhelden de ultieme good guys zijn. In verfilmingen van onder andere Spider-Man en Superman was dit soms om misselijk van te worden. Iron Man is een man die duidelijk een bevlekt verleden heeft, een man met menselijke karakterfoutjes. Dit maakt hem wel zo overtuigend en bovendien een stuk meer genietbaar.
 
Iron Man

Daar komt nog bij dat Robert Downey Jr. de titelfiguur met veel smaak en stijl neer weet te zetten. Een enorm irritant mannetje, die eigenlijk best wel op je sympathie weet te spelen. Daarnaast is er in Iron Man weinig tot geen ruimte voor overbodige romantiek en sentimentaliteit. Deze actiefilm weet zich daarmee tot een van de betere van de laatste jaren te ontpoppen. En dat geldt ook indien je niet van superhelden houdt. Immers, Iron Man is nauwelijks een echte superheld te noemen: het is gewoon een gast met een cool wapen om zijn lichaam heen. Het scifi- en oorlogssfeertje dat hier om heen is gebouwd werkt bovendien alleraardigst. Iron Man biedt vrij simpele, niet-over-na-denken actie, die zeer doeltreffend is en de kijker geen moment doet vervelen.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 6 7 4 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- Terminator 2: Judgment Day (actie / science fiction : 8.5)
- Doomsday (actie / science fiction : 7.5)
- Snowpiercer (actie / science fiction : 7.5)
- Terminator 3: Rise of the Machines (actie / science fiction : 7.5)
- Equilibrium (actie / science fiction : 7)


Hoe beoordeelt Boobema categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobema categorie science fiction eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Iron Man
Iron Man
Iron Man
Iron Man
Iron Man
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand