Easy Rider

Wyatt en Billy rijden op hun motoren van Los Angeles naar New Orleans om daar een hoeveelheid drugs te verkopen. Onderweg komen ze diverse figuren tegen waar ze een tijdje blijven bivakkeren en die hun blik op de wereld in perspectief plaatst. Zo hangen ze een tijdje rond in een hippie-commune en nemen ze een alcoholistische advocaat op sleeptouw. De lokale bevolking is op de meeste plaatsen echter niet gediend van het langharig tuig op hun motoren en dit leidt tot de nodige aanvaringen.

Easy Rider is een zogenaamde counter culture film. Tegendraads aldus, tegen de gevestigde orde ofwel subversief, zoals u het maar wilt noemen. In ieder geval werd er - in de optiek van velen althans - tegen behoorlijk wat heilige huisjes geschopt toen deze film verscheen. Vooral de gevestigde Amerikaanse orde en politie moeten het ontgelden, maar ook Joe Average en de redneck krijgen een schop onder de kont. Tegenwoordig kijken we hier schouderophalend naar: "Is dit nou zo verheffend?" En inderdaad, met dat hedendaags perspectief is Easy Rider eigenlijk maar een braaf filmpje. Dat doet echter niets af aan de vernieuwing die ze destijds teweegbracht. 

De prachtige landschappen van het westen en zuiden van de Verenigde Staten komen langdurig in beeld en begeleiden de kijker op een lange road- en drugstrip. Easy Rider mag gerust de moeder der road movies genoemd worden. Hoewel je zou kunnen stellen dat er weinig gebeurt en er van een plot bovendien nauwelijks sprake is, is dit vooral een film die je moet ervaren. En dan wacht er een zeer aangenaam klein meesterwerkje op je. Met bovendien voldoende humor om de aandacht niet te laten verslappen.

Het acteerwerk van de twee hoofdrolspelers is degelijk maar niet verheffend. Ster van de show is Jack Nicholson, die zijn status als superster met deze film definitief vestigde. De beste scène van Easy Rider kan dan ook op zijn conto worden geschreven. Na een flinke slok whiskey vertrekt zijn gezicht en stamelt hij, flapperend met zijn armen, uit: "Nik, nik, nik, f, f, f, Indians!" Seeing is believing!


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
5 6 8 9 8

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- Fight Club (speelfilm / actie : 9)
- Donnie Darko (speelfilm / drama : 8.5)
- The Shawshank Redemption (speelfilm / drama : 8)
- Mulholland Dr. (speelfilm : 8)
- A Clockwork Orange (speelfilm : 8)


Hoe beoordeelt Boobema categorie speelfilm eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Easy Rider
Easy Rider
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht