Police Python 357

De titel van de film verwijst naar het wapen, een Colt Python 357 Magnum, van de hoofdpersoon, politieinspecteur Marc Ferrot (Yves Montand) uit Orléans. Het personage van Ferrot is wellicht enigszins gemodelleerd naar het voorbeeld van Dirty Harry, maar dit is een psychologische thriller die alleen tijdens de (verrassend gewelddadige) finale lijkt op de befaamde actiefilm met Clint Eastwood. 
 
Ferrot is een onorthodoxe figuur, een solist die binnen het korps zijn eigen gang gaat. Zijn enige 'vriend’, is zijn baas, hoofdinspecteur Ganay, maar echt goed kennen de twee elkaar niet. Ferrot besteed meer tijd aan wapenonderhoud dan aan gesprekken met zijn collega’s. Zijn leven wordt compleet overhoop gehaald als hij verliefd wordt op een jonge fotografe, Sylvia Leopardi, die aarzelend op zijn onhandige verleidingspogingen ingaat. Maar dan wordt ze plots vermoord en als Ferrot met het onderzoek wordt belast, blijken alle aanwijzingen in zijn eigen richting te wijzen ...
 
Afgaande op dit gegeven, zou je kunnen denken dat we hier te maken hebben met een whodunit: Wie vermoordde Sylvia en waarom? Maar de kijker weet vanaf het begin dat zij is vermoord door hoofdinspecteur Ganay, de chef van Ferrot en zijn enige vriend binnen het korps. Ganay was eveneens een minnaar van Sylvia en hij heeft haar in een vlaag van jaloezie de hersens ingeslagen omdat ze hem de bons wilde geven. Ganay wilde zich na de moord aangeven, maar hij werd omgepraat door zijn invalide vrouw, die van de relatie wist ... 
 
We kennen dus de dader, maar de relaties tussen de diverse personages en het kat-en-muisspelletje dat wordt gespeeld houdt je als kijker voortdurend op het puntje van je stoel. Uiteindelijk blijkt het spel dat door de hoodpersonages wordt gespeeld, louter verliezers te kennen. Het slot is naast gewelddadig ook tamelijk grimmig: dit is geen Hollywoodfilm, verwacht dus geen happy end. 
 
Regisseur Alain Corneau gold in de jaren 70 als een groot talent (dit was pas zijn tweede speelfilm) en velen zagen hem als de opvolger van grootmeesters als Chabrol of Melville, maar zijn werk raakte in de loop der jaren in de vergetelheid. Police Python 357 is wellicht zijn beste film, mede dankzij het prachtige acteerwerk van Montand, Sandrelli en (vooral) Signoret (als de invalide echtgenote). De film was geruime tijd lastig te vinden, maar een onlangs heruitgegeven DVD van Studio Canal bracht daar gelukkig verandering in. 
 

DVD: 
 
Video: 1,66:1 - Anamorf - Lengte: 2:01:38
Audio: Frans DD 2.0 - Engels DD 2.0 (192 kb/s)
Ondertiteling : Nederlands, Engels 
Extra’s: Fotogalerij  
FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 8 8 6 7.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- La Femme Infidèle (The Unfaithful Wife) (thriller / drama : 8)
- Que la bête meure (thriller / drama : 8)
- Mannen på Balkongen (The Man on the Balcony) (thriller / drama : 7.5)
- Le Boucher (thriller / drama : 7.5)
- Klute (thriller / drama : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie thriller eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Police Python 357
Police Python 357
Police Python 357
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand