Proof of Life

Proof of Life werd meer bekend vanwege enkele romantische verwikkelingen dan vanwege de inhoud. In het script werd het personage gespeeld door Russell Crowe verliefd op het personage gespeeld door Meg Ryan. In werkelijkheid viel Meg Ryan voor Crowe. Ze verliet haar toenmalige echtgenoot (Randy Quaid) voor hem, maar de liefde was alweer voorbij voordat de film in première ging.

Het script van Proof of Life is losjes gebaseerd op de ontvoering van de arts Thomas Hargrove, die in Columbia werd ontvoerd door Marxistische rebellen. De handeling is verplaatst naar een fictief Zuid-Amerikaans land genaamd Tecala, en de naam van de rebellenbeweging FARC is veranderd in ELT. Voor de opnames werd uitgeweken naar Nicaragua, dat voor enkele adembenemende locaties zorgde.

Na de val van de Sovjet-Unie, zitten de rebellen van ELT zonder geldschieter en moeten daarom terugvallen op ontvoeringen van rijke buitenlanders voor hun inkomsten. Min of meer toevallig valt de keuze op een ingenieur genaamd Peter Bowman, die wordt aangezien voor een medewerker van een Amerikaanse oliefirma. De echtgenote van Bowman heeft weinig vertrouwen in de plaatselijke autoriteiten en schakelt daarom een privébedrijf in om de onderhandelingen te voeren. De specialist die ter plekke verschijnt, Thorne, heeft echter problemen met de leiding van het bedrijf en wordt ook niet welkom geheten door de autoriteiten en de leiding van de grootste oliefirma die in de regio actief is. Na zijn ontslag keert hij echter terug naar Zuid-Amerika om op eigen houtje te bemiddelen. Geheel onzelfzuchtig is die beslissing niet: hij is namelijk verliefd geworden op mevrouw Bowman …

Ontvoering, romantiek, psychologische oorlogsvoering, harde actie, kortom: alle ingrediënten voor een eersteklas ontspanningsfilm zijn in Proof of Life aanwezig. Regisseur Taylor Hackford schakelt handig heen en weer tussen de situatie thuis en de locaties in het Andesgebergte, waar Bowman door de rebellen wordt vastgehouden. De scènes in het rebellenkamp zijn vrij sterk, ook al wordt er (om politiek en bedrijfsleven te plezieren?) wel erg veel moeite gedaan om de rebellen af te schilderen als monsters. Steven Morse is echter sterk als Bowman, en we krijgen een intrigerende schildering van de chaotische toestand waarin het Marxistische verzet zich na de val van de muur bevindt: zonder buitenlandse steun, zonder geld, zonder veel hoop. De onderhandelingen tussen Crowe en de ELT zijn spannend en goed in het verhaal geïntegreerd. Het zwakke punt is Ryan. Met haar pruilerige gezichtje weet zij nooit de pijn voelbaar te maken van een echtgenote die veilig en wel thuis zit, terwijl haar partner elders aan de meest vreselijke kwellingen blootstaat. Het nogal onhandige geflirt tussen haar en Crowe krijgt door de achtergrondverhalen bovendien een wat ongemakkelijk, voyeuristisch tintje.

Proof of Life is een onderhoudende maar tamelijk oppervlakkige romantische thriller. Fraai in beeld gebracht, en met soms verrassend harde actiescènes, maar niet erg memorabel.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 6.5 7 6 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- La Femme Infidèle (The Unfaithful Wife) (thriller / drama : 8)
- Que la bête meure (thriller / drama : 8)
- Mannen på Balkongen (The Man on the Balcony) (thriller / drama : 7.5)
- Le Boucher (thriller / drama : 7.5)
- Klute (thriller / drama : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie thriller eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Proof of Life
Proof of Life
Proof of Life
Proof of Life
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand