Citizen Kane

Citizen Kane is een welbekende term in de filmwereld. Het is een oude zwart/wit klassieker uit 1941. Dus ik dacht kijken met die hap. Het bleek een mooie film te zijn, maar #11 in de top 250 op imdb vind ik ook wel weer een beetje overdreven.

Eerst maar eens het verhaal: Het leven wordt beschreven van Charles Foster Kane, van kinds af aan al steenrijk. Met het geld runt hij een nieuwsblad. En op gegeven moment meerdere. Hij richt een waar media-imperium op. Hij zorgt ervoor dat hij welbekend is in het hele land. En probeert zelfs gouverneur te worden. Maar waarom doet hij dit? Hij wil de mensen soort van dwingen om van hem te houden. Het is de enige manier die hij weet om liefde te krijgen. Dit doet hij ook met zijn vrouw: Hij probeert liefde af te dwingen door mooie spullen te kopen. Maar hij heeft geen liefde te geven, dus deze kille man sterft volkomen alleen in zijn enorme paleis. Deze film gaat over een reporter die zijn leven probeert te reconstrueren na zijn dood.

Het is een orgineel verhaal en waarschijnlijk de eerste in zijn soort. Mr.Kane wordt ook goed gespeeld. Over de andere karakters ben ik iets minder te spreken. Al bij al zeker wel de moeite waard!


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
4 8 7 8 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobers:
- Smultronstället (Wild Strawberries) (drama / speelfilm : 8.5)
- Play (drama / thriller : 8.5)
- Babel (drama : 8)
- Sjunde inseglet, Det (The Seventh Seal) (drama / speelfilm : 8)
- The Perks of Being a Wallflower (drama / romantiek : 8)


Hoe beoordeelt Boobers categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Citizen Kane
Citizen Kane
Citizen Kane
Citizen Kane
Citizen Kane
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Citizen Kane

Oerdegelijke rolprent gebaseerd op het leven van self made millionaire William Randolph Hearst, die vergeefs het uitbrengen van de film probeerde tegen te houden. Naast het feit dat Citizen Kane van begin tot einde weet te boeien, is haar cinematografie een van de beste die ik ooit van een film zag. Het camerawerk, de belichting en vooral de montage zijn uitmuntend. De meeste moderne films kunnen wat dat betreft een voorbeeld nemen aan deze film uit 1941. De cast levert een prima prestatie, vooral gezien het gegeven dat de meesten van hen debutanten zijn. Dit valt allerminst terug te zien aan hun acteerwerk. De beste vertolking komt van Orson Welles zelf als de titelpersoon. Welles verdient sowieso een vrachtlading respect. Niet alleen een puike hoofdrol is voor hem weggelegd; tevens regiseerde, produceerde en screef hij deze klassieker, op welke de tand des tijds geen enkele invloed heeft gehad. Aanrader eerste klas, voor de proleten die hem nog nooit gezien hebben.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
9 8 8 8 8

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Factotum (drama / humor : 7.5)
- Hard Times (drama / sport : 7.5)
- Off Screen (drama / thriller : 7)
- Ivansxtc (drama : 7)
- Storie di ordinaria follia (drama : 7)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?
Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand