Young Adam

Young Adam gaat over Joe, een gast die wat aankloot in de marge. Hij werkt op een boot, samen met het grauwe stel Ella en Les Gault en hun zoontje. Op een dag vist Joe het lijk van een vrouw uit het water. Via flash backs komt de kijker te weten wie Joe is. Hij blijkt een weinig productieve schrijver te zijn. Bovendien kende hij de dode vrouw, die hij manipuleerde en op wie hij parasiteerde. Wanneer haar lankmoedigheid in deze haar grens bereikte, zette ze hem het huis uit. Hierna belandt Joe op de boot van de Gault´s.

Om zijn zinnen te verzetten besluit Joe de zeer troosteloze vrouw van Les te verleiden. Ella is hier wel voor te porren, aangezien zuiplap Les in bed niets meer klaarspeelt. Wanneer aangemeerd duikt Les de kroeg in en ziet Joe zijn kans schoon. Les blijkt een nog grotere loser dan een eerste indruk verraadt: Hij vertrekt zelf, wanneer hij de verhouding ontdekt. Het is namelijk niet eens zijn boot, maar die van Ella.

Terwijl het zoontje op school wordt gedumpt, varen en neuken Joe en Ella verder. Af en toe verneemt Joe via de krant berichten over de dode vrouw. Haar laatste vriend is opgepakt en wordt beschuldigd van moord. Als Joe ook de zus van Ella een beurt heeft gegeven, geeft hij de brui aan het leventje op de boot. Hij huurt ergens een kamer, om daar de vrouw des huizes even flink door te smeren. Ondertussen heeft hij wroeging over het feit dat er een onschuldig man dreigt veroordeeld te worden...

Technisch mankeert er niet veel aan deze film die gebaseerd is op een roman van Alexander Trocchi. Er wordt redelijk geacteerd, de personages zijn realistisch en de lamlendige, trieste sfeer wordt goed overgebracht. Critici zullen ongetwijfeld een fan zijn van deze film, die de beelden meer laat spreken dan de personages. Op zich gebeurt dit wel goed, maar ik zelf ben daar niet zo kapot van. De sfeer bevalt me dan ook niet echt.

Daadwerkelijk gebeuren doet er niet veel. De erotische scènes in Young Adam zijn talrijk, maar lijken mij niet bedoeld om erecties te veroorzaken. Opzettelijk ogen ze verkrampt en/of vinden plaats in dissonante context. Paradoxaal genoeg zijn ze echter het beste voorbeeld van menselijke interactie in de film.

Hoofdpersoon Joe herbergt aardig wat diepgang en is niet slecht gekozen. Hij wordt bekwaam neergezet door Ewan McGregor. Objectief bezien is dit geen slechte film, doch naar mijn smaak is Young Adam veel te Brits. Over de titel zou je overigens kunnen filosoferen; een Adam vind je namelijk niet terug in de film.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 7 4 6 4.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Citizen Kane (drama : 8)
- Factotum (drama / humor : 7.5)
- Hard Times (drama / sport : 7.5)
- Off Screen (drama / thriller : 7)
- Ivansxtc (drama : 7)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie erotiek eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Young Adam
Young Adam
Young Adam
De Eetclub:
Bijna alle Nederlanderse films / series zie je het accent sex .. flirten ec...
Undercover:
: ...
Jing wu men (Fist of Fury):
Weet je misschien uit welk land de film kwam? ...
Home Alone:
vieze tiefes film. met je vuile kanker hoofd...
Het Schnitzelparadijs:
Saus...
Star Wars: Episode I - The Phantom Menace:
Goede film...
Schone Handen:
harses willem...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht