What the #$*! Do We (K)now!? (What the Bleep Do We Know!?)

What the bleep do we know is een documentaire voor mensen met een short attention span. Snelle beelden en veel effecten volgen elkaar op, afgewisseld door korte stukjes van wetenschappelijke interviews die zo opgezet zijn dat ze zo amazing mogelijk zijn (sorry voor al het Engels in mijn recensie!). Maar, what the f*ck do we know? Misschien is dit de enige manier om de grote massa zover te krijgen om wat kennis achter de kiezen te krijgen. Michael Moore had dit al ontdekt en het werkte vrij goed! Het nadeel is echter dat de kwaliteit van deze documentaire hierdoor flink achteruit gaat.

Of is het eigenlijk wel een documentaire? Misschien kan ik beter spektakelshow zeggen. De show gaat over de nieuwe natuurwetenschap quantum-mechanica. Zo nieuw is ie eigenlijk ook weer niet, maar het behoort wel tot een van de nieuwste en vreemdste bevindingen van de afgelopen tijd. Dat materie eigenlijk energie is, kenden we al. Maar deze theorie heeft stellingen als `iets wat niet beweegt, bestaat niet` en `materie gaat zowel links als rechts, totdat wij meten waar het heen gaat; dan gaat het óf links óf rechts`. (ik zeg het even heel simpel). De documentaire borduurt hier dan weer op voort en vertelt ons dat ons brein het in de hand heeft wat de materie om ons heen doet: Wij zijn eigenlijk goden! Maar helaas beseffen wij dit niet en maken wij er nauwelijks gebruik van. Zaken als religie, media en onzekerheden benauwen ons de hele tijd waardoor wij niet de potentie van ons brein inzien. De documentaire gaat verder en gaat erg vreemde verbanden leggen met ons neurale netwerk: ons brein maakt onze realiteit. Zo lang je in quantum mechanica gelooft tenminste... Ach ja, het is in feite één grote ode aan de wetenschappelijke religie.

Echter... de effecten en de interviews (die enigszins onderhoudend zijn) worden ook afgewisseld met stukken waarin een dove vrouw rondloopt en de quantum-mechanische effecten om haarzelf heen ervaart. Haar man is vreemd gegaan waardoor ze nu gescheiden is. Ze is o-zo-ongelukkig. Maar quantum mechanica kan haar gelukkig maken! Na haar een paar keer in beeld gezien te hebben, begon ik mij enorm aan haar te irriteren aangezien ze totaal niet kan acteren. Uiteindelijk besloot ik om deze stukken door te spoelen. Deze stukken hadden ze dus veel beter eruit kunnen laten. Dan had de spektakelshow ook wat korter geduurd...FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6.5 1 4 4 3

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobers:
- The power of Nightmares (documentaire : 9)
- 9/11 Loose Change (2nd edition) (documentaire : 8.5)
- 9/11: Press for Truth (documentaire : 8.5)
- Planet Earth (documentaire : 8.5)
- The Blue Planet (documentaire : 8)


Hoe beoordeelt Boobers categorie documentaire eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?What the #$*! Do We (K)now!? (What the Bleep Do We Know!?)
What the #$*! Do We (K)now!? (What the Bleep Do We Know!?)
What the #$*! Do We (K)now!? (What the Bleep Do We Know!?)
What the #$*! Do We (K)now!? (What the Bleep Do We Know!?)
What the #$*! Do We (K)now!? (What the Bleep Do We Know!?)
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

What the #$*! Do We (K)now!? (What the Bleep Do We Know!?)

Aan de hand van een paar dagen uit het leven van een dove vrouw krijg je een soort introductie tot de kwantummechanica en wat ideeën voorgespiegeld over wat nu precies god of het goddelijke is, of onze realiteit wel waarheid is en meer van zulke levensvragen. Stukjes verhaal worden afgewisseld met interviews met een aantal wetenschappers en wat animaties. Als film is what the bleep gewoon slecht. De stukjes film zijn slecht geacteerd en erg knullig. Had dat maar weggelaten dus. De zogenaamde wetenschappelijk basis (animaties en interviews) is ook verraderlijk. De basisprincipes die worden uitgelegd zijn dan misschien nog wetenschappelijk, de gevolgtrekkingen daaruit zijn dat absoluut niet. Er wordt bijvoorbeeld het volgende verondersteld. De oospronkelijk bewoners van Amerika kenden zelf geen fregatten. Ze kennen het bestaan niet, hebben dus ook geen "beeld" van een fregat opgeslagen in hun hersenen. Okay kan ik het mee eens zijn. Nu wordt vervolgens verondersteld dat, omdat ze nog nooit een fregat hebben gezien, ze toen Columbus en consorten aan kwamen varen, de fregatten ook niet konden zien. Ze zagen volgens de "expert" helemaal niets. Wat natuurlijk hele grote onzin is. En er zitten meer van dat soort dingen in. De bel horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt. Wat meteen de hele geloofwaardigheid van de expertise van deze club wetenschappers teniet doet.

De thema's zoals kwantummechanica vind ik persoonlijk wel interessant maar mensen die dat met mij delen zullen waarschijnlijk de beginselen al wel kennen en dan voegt deze film weinig toe. Dat is sowieso mijn grootste kritiekpunt op deze film: een film als deze zal je alleen interesseren als je over dit soort zaken nadenkt. En als je dat doet, dan vertelt deze film je echt helemaal niks nieuws. Sterker nog, deze film vertelt je een hoop onzin. Dus ik vraag me of voor wie deze film dan gemaakt is? Daarnaast zit er ook geen goede opbouw in de film. Een beetje van hak op de tak, hier en daar worden wat dingen aangestipt. Een film over deze thematiek is op zich een leuk idee maar kies dan 1 beperkt onderwerp en ga daarmee de diepte in. Geef wetenschappelijke achtergronden maar laat de kijker zelf conclusies trekken. Los van het feit dat er een interessant gesprek volgde na de film was hij het kijken niet waard. FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
4 4 4 5 4

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens BoobiŽlle:
- Koyaanisqatsi (documentaire : 8)
- Zij Gelooft In Mij (documentaire : 7)
- √Ąssh√§k - Geschichten aus der Sahara (documentaire : 7)


Hoe beoordeelt BoobiŽlle categorie documentaire eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?
Documentary with best effects everrrrr
Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand