Planet Earth

David Attenborough is wat mij betreft de beste natuurdocumentaire maker. Hij, en zijn crew, weet altijd natuurfenomenen extra mooi en intens in beeld te brengen. Daarnaast heeft Attenborough een hele 'rustgevende' en duidelijke stem en weet hij altijd het wezenlijke te vertellen zonder het geheel vol te brabbelen. Soms, echter, zijn zijn opmerkingen wat voor de hand liggend. Het lijkt alsof Planet Earth zijn grand finale is: Een bundeling van de beste plekjes op aarde, als het om natuurschoon gaat.

Ze behandelen ieder een bepaalde leefomgeving op aarde. De een gaat bijvoorbeeld over bergen, waarbij stukken uit verschillende berggebieden elkaar opvolgen. Hieronder heb ik een opsomming geplaatst van de verschillende episodes. Afhankelijk van je interesses, verschillen de 11 episodes van deze documentairereeks onderling in boeiendheid. Maar belangrijker nog, is het feit dat iedere episode bestaat uit stukken die aardig zijn, stukken die goed zijn en uitmuntende stukken die tegen perfectie aanhangen. Een voorbeeld van een aardig stuk zijn de keizerpinguïns die hun eitje warmhouden in de winter. Het verveelt niet om te kijken, maar bijster origineel is het niet. Iedere aflevering heeft wel iets wat echt uitmuntend is, waardoor alles de moeite waard is om te kijken. Een aparte feature aan de reeks, is het feit dat ze vaak gebruik maken van kameras met enorme zoom die vanaf helikopters haarscherpe en niet-bibberige beelden kunnen maken. Soms zoomen ze uit zodat het haast een satellietbeeld lijkt, waardoor je de enorme omvang van sommige natuurfenomenen beseft (zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse vogeltrek: na uitzoom is de halve aardbol bedekt met witte puntjes door alle vogels!). Aangezien de verschillende leefomgevingen elkaar kruisen, komen sommige beelden voor in meerdere episodes. Dit is overigens helemaal niet erg.

Episode 1: From Pole to Pole
In deze episode wordt de aarde in zijn geheelheid besproken. Het is als het ware een selectie uit alle andere episodes. Er zijn veel 'satellietbeelden'.

Episode 2: Mountains
Uitzonderlijke beelden van bergapen in Afrika. Aardige beelden van de Andes en Rocky mountains, evenals de Alpen. Mooie beelden van de Himalayas. Deze aflevering is niet heel bijzonder, maar erg oogstrelend!

Episode 3: Fresh Water
Nog niet gezien

Episode 4: Caves
Dit is wat mij betreft de beste aflevering! Erg uitzonderlijke beelden van bijvoorbeeld lichtgevende wormen in grotten, glasheldere onderwater grotten en een erg diep gelegen grot bedekt met kristallen. Ook beelden van de enorme vleermuistrek uit de limestone grotten van Maleisië.

Episode 5: Deserts
Behalve de gebruikelijke woestijn, ook koude woestijnen in Mongolië. Erg mooi als het water eindeiljk de woestijn bereikt! Ook enorme sprinkhanenplagen.

Episode 6: Ice Worlds
Mooie en aparte beelden van ijsformaties en ijsbergen. De wat gebruikelijkere beelden van ijsberen, pinguïns en walvissen.

Episode 7: Great Plains
Een apartere aflevering van uitgestrekte vlaktes waar enorm veel leven is dankzij gras. De beesten trekken in hordes over deze gebieden heen, wat een spectakel levert bij uitzoom. De jacht op olifanten door leeuwen in het midden van de nacht, is ook wel indrukwekkend.

Episode 8: Jongles
Mooie 'birds of paradise'. Aparte diersoorten en fauna. Verder niet bijster bijzonder.

Episode 9: Shallow Seas
Geweldige koraalriffen. Schollen vissen en een aparte bijeenkomst van zeeslangen. Coole versnelde beelden van zeesterren e.d. Bloedstollende beelden van great whites!

Episode 10: Seasonal Forests
Een uitzonderlijke aflevering over de bossen rondom onze breedtegraad. Mooie beelden van reusachtige bomen en de lentebloei. Een cool stuk over chicadas. Bijzondere beelden van de sneeuw luipaard. En de vage boom genaamd Baobap.

Episode 11: Ocean Deep
Er wordt gedoken tot ongekende diepte waar alien-achtige beestjes dwalen. Geothermisch actieve delen worden ook bezocht. Ook aparte beelden van diepgelegen koraal. En de gebruikelijke feedingfrenzy van een schol makreel door dolfijnen, haaien, vogels en walvissen!

The Diaries
Een paar extra-afleveringen waarin wordt verteld over alle pijn en moeite wat de crew moest doorstaan om tot deze uitzonderlijke beelden te komen. Sommigen moesten door metersdiepe poep heenbanjeren, anderen moesten maanden wachten om een glimps te krijgen van het beestje!FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8.5 7.5 8.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobers:
- The power of Nightmares (documentaire : 9)
- 9/11 Loose Change (2nd edition) (documentaire : 8.5)
- 9/11: Press for Truth (documentaire : 8.5)
- The Blue Planet (documentaire : 8)
- The End of Suburbia: Oil Depletion and the Collapse of the American Dream (documentaire : 8)


Hoe beoordeelt Boobers categorie documentaire eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Planet Earth
Planet Earth
Planet Earth
Planet Earth
Planet Earth
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand