The Blue Planet

The Blue Planet is een 3-delige documentaireserie over de wat ongewonere plekjes in de oceanen waar nog meer onontdekt is dan op de maan. Het wordt begeleidt door de stem van David Attenborough die een aantal erg interessante feitjes vertelt.

De eerste episode heeft dezelfde naam als de serie en behandeld een aantal bekendere fenomenen zoals de trek naar het noorden of naar het zuiden van verschillende beesten in enorme aantallen waarbij verschillende rovers dicht achteraan volgen. Daarnaast orka-attacks op walvissen en bizarre spawning-plekken (broedplaatsen) waar leven zich ophoopt. Dit deel bevat redelijk veel bekende beelden, maar is in de manier van filming en vertoning toch erg sterk en boeiend.

Het tweede deel heet "The Deep" en is erg bizar te noemen. Er wordt gedoken met speciale onderzeeërs die enorm diep kunnen gaan in zeetroggen en dergelijke. Vele kilometers onder het wateroppervlak blijkt er alsnog leven in overvloed te bestaan! Deze aflevering is erg cool en kreeg toen de serie uitkwam veel aandacht door de bizarre setting en omdat een aantal beesten voor het eerst op film werden vastgelegd. Aliens heeft veel inspiratie opgedaan dankzij deze griezelige gedrochten, maar ik zag ook veel andere monsters en aliens van andere films voorbijzwemmen. Luminicerende beesten worden ook veel vertoond. Bizar is ook het enorme karkas van een walvis op de zeebodem, waar allerlei beesten ranzig vlees wegschransen. Uniek zijn de beelden van 's werelds diepste trog, de Marianne trog, waar beesten en planten leven van bacteriën die op hun beurt leven van opborrelende mineralen. Toen ik deze episode voor de eerste keer keek, zag ik heelveel schepsels die ik nooit eerder gezien had. Het is daardoor wellicht het uniekste deel, al zijn er geen spectaculaire jachttaferelen.

Het derde deel heet "Open Ocean" en dit deel heeft juist jachttaferelen in overvloed! Op bepaalde plekken in de uitgestrekte oceanen congregeert enorm veel leven door bepaalde gebeurtenissen of door bepaalde stromingen. Voorbeelden zijn plekken waar kleinere vissen massaal simultaan paren waardoor het water helemaal troebel wordt van eieren en sperma. Alle predatoren van de zee komen er volgens op af om het schip schoon te vegen. Ik vond het ook wel grappig om te zien hoe sommige vissen hun thuis hebben gevonden in ronddobberende troep, zoals een krat of een weggegooid visnet. Dit deel is evenals de andere twee delen erg vermakelijk om naar te kijken. Het tweede deel is het apartst en daardoor het meest interessant, dus als je moet kiezen... Maar ik raad aan om alle drie te kijken! Een klein minpuntje vond ik sommige toegevoegde geluidseffecten: Dan zie je bijvoorbeeld een vaag beestje wat lijkt op een ruimteschip en dan hoor je ook een ruimteschip voorbijvliegen. Ietsjes overdreven, maar verder niet erg.

Als je deze documentaire top vond, raad ik sterk Deep Blue aan! Deze documentaire zou je kunnen beschrijven als een samenvatting van The Blue Planet. Maar het bevat zeker niet alle elementen ervan, zoals de verkenning van de diepste plekken van de oceanen. Dus ze sluiten elkaar niet uit.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 8 8 8

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobers:
- The power of Nightmares (documentaire : 9)
- 9/11 Loose Change (2nd edition) (documentaire : 8.5)
- 9/11: Press for Truth (documentaire : 8.5)
- Planet Earth (documentaire : 8.5)
- The End of Suburbia: Oil Depletion and the Collapse of the American Dream (documentaire : 8)


Hoe beoordeelt Boobers categorie documentaire eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?The Blue Planet
The Blue Planet
The Blue Planet
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand