Chappie

In de toekomst is de politie in Zuid-Afrika vervangen door een leger van gewapende droids. De misdaad is sindsdien zienderogen achteruit gegaan. Een groepje criminelen weet een van deze droids te ontvoeren en hem te herprogammeren. De robot, Chappie genaamd, krijgt hierdoor bewustzijn, wat hem volstrekt anders maakt dan elke andere robot. Het stelt de criminelen ook voor een aantal morele dilemma's, vooral als een van hen zich als een moeder over Chappie ontfermt. Er zijn echter problemen met een andere criminele bende, dus er zit weinig anders op dan Chappie te trainnen tot killing machine.

Chappie is het verkleinwoord van het Engelse 'chap' ofwel maatje, kerel of vent. Ongetwijfeld een Afrikaans woord, gezien de herkomst van regisseur Neill Blomkamp die we ook al kennen van District 9 (2009) en Elysium (2013). Voor Chappie heeft de beste man er echter voor gekozen zijn werk in de Verenigde Staten en Mexico op te nemen.

Chappie heeft een allervermakelijkst uitgangspunt dat ergens aan Robocop doet denken. De zelf denkende robot in deze film is echter eerder een vertederend wezen dan een brute moordmachine. Dat komt zowel door zijn gaye loopje als dito stemmetje. Zo erg als C-3PO is het niet, maar het had weinig gescheeld. Er zit weinig vaart in deze film op de momenten waarop de persoon van Chappie zich langzaamaan ontwikkelt. Ook de vader-moeder issues en de relatie met zijn ontwerper zijn tenenkrommend traag en saai.

Een hoop wordt goedgemaakt in de uitstekende actie, die qua niveau doet denken aan eerdergenoemde films van Blomkamp. Ook grafisch ziet Chappie er uitstekend uit, hoewel het niet state of the art is. Sterkste troef van deze film is mijns inziens echter het casten van Ninja en Yo-Landi van Die Antwoord in de hoofdrollen. Vast, het zullen geen top acteerprestaties zijn, maar het duo kijkt wel lekker weg. 

Al met al dus gemengde gevoelens over deze film. Wat mij betreft had een keuze voor actie boven (clichématige) emotie Chappie naar een hoger niveau kunnen tillen. Blomkamp heeft dat niveau absoluut in zich, maar moet nog leren minder scheutig te zijn met zijn maatschappijkritiek.

Besproken versie

Distributeur: Sony Pictures Home Entertainment
Medium: Blu-Ray (tevens verkrijgbaar op DVD)
Speelduur: 120 minuten
Extra's: Wij zijn Tetravaal, Alternatief einde, Uitgebreide scène, Chappie: de hippe professor, Wapenwedloop: wapens en robots, Chappie tot leven wekken: de visual effects, Van Tetra Vaal naar Chappie, Houdt het "Gangster"-achtig, Robotica in het echt, Jozi: de echte stad en een sci-fi omgeving, Losgeslagen Robot: stunts en special effects, De kunst van Chappie 
Releasedatum: 15 juli 2015 


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 6 7 6 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- Terminator 2: Judgment Day (actie / science fiction : 8.5)
- Doomsday (actie / science fiction : 7.5)
- Snowpiercer (actie / science fiction : 7.5)
- Terminator 3: Rise of the Machines (actie / science fiction : 7.5)
- Equilibrium (actie / science fiction : 7)


Hoe beoordeelt Boobema categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobema categorie science fiction eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Chappie
Chappie
Chappie
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand