Walker

 William Walker is een 19e eeuwse Amerikaanse avonturier die, onder het mom van het 'manifest destiny' idee, onbevoegde militaire expedities in het buitenland leidt. Deze biopic richt zich met name op 's mans periode in Nicaragua. Cornelius Vanderbilt, die in het land een belangrijke handelsroute heeft, wist Walker te overreden er heen te gaan om het land te stabiliseren (er woedt op dat moment een burgeroorlog). 

De titelpersoon voert een zooitje ongeregeld aan in wat regisseur Alex Cox passend omschrijft als een "disastrous misadventure". Desalniettemin pakt Walker, na een bloederige slag waarin hij de victorie opeist, de macht in Nicaragua en maakt zichzelf er president. In deze hoedanigheid ontpopt hij zich als een despoot en maakt nog meer vijanden dan hij reeds had. Zo wil hij, om de steun van zuiderlijk Amerika te krijgen, de slavernij invoeren in Nicaragua en schopt hij de machtige Vanderbilt tegen het been door diens schepen in te nemen. Een lang leven als president is Walker dan ook niet beschoren. Dit weerhoudt hem er echter niet van vrolijk verder te gaan als "filibuster"* in Midden Amerika, hetgeen uiteindelijk leidt tot zijn executie in Honduras...

Walker werd opgenomen in Nicaragua, ten tijde van de Contra-oorlog. Middels anachronismen weet Alex Cox parellellen te trekken tussen dit gegeven en het verhaal dat hij vertelt. Dit werk wonderwel, temeer daar de toonzetting van de film op zich al vrij absurdistisch is en conventies niet enkel op dit vlak aan de kant worden geschoven. Daarenboven doet de film visueel aan als een bloederige spaghetti western.

Er is niet gepoogd iets te maken dat historisch accuraat is, ik zou het eerder omschrijven als een hallucinante satire, en dat lijkt me een goede keuze. Nochtans is de figuur William Walker op zich al bizar genoeg en heb ik het idee dat zijn karakter wel aardig uiteengezet wordt. Bovendien hangt er een geweldige Ed Harris aan vast. 

Je moet er van houden, dit soort eclectische cinema, maar bij mij ging het er goed in. De film biedt een hoogst interessante protagonist, bloederige geweldsuitbarstingen en gortdroge humor. Muziek van Joe Strummer (The Clash): Top. De tweede keer vond ik hem zelfs een tikje beter dan bij de eerste kennismaking, dus zeker voor herhaling vatbaar!

* Een filibuster, of freebooter, is iemand die zich bezighoudt met een ongeoorloofde militaire expeditie in een vreemd land, met als doel het aanwakkeren of ondersteunen van een revolutie. De term wordt meestal gebruikt om Amerikaanse burgers te beschrijven die probeerden om opstanden in Latijns Amerika te zaaien midden 19e eeuw, maar is nog steeds van toepassing.

De Engelse term "filibuster" is afgeleid van het Spaanse "filibustero", dat weer zijn oorsprong vindt in het Nederlandse "vrijbuiter", dat wil zeggen de wortel van het Engelse "freebooter".


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7 8 7 7.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Hei tai yang 731 (Men Behind the Sun) (oorlog / horror : 7.5)
- Cross of Iron (oorlog : 7)
- The Lost Battalion (oorlog : 7)
- Kommando Leopard (oorlog / actie : 6.5)
- Uccidete Rommel (oorlog : 6.5)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie oorlog eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie avontuur eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Walker
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand