Hei tai yang 731 (Men Behind the Sun)

Het is spijtig dat ik Laboratory of the Devil  -het onsamenhangende vervolg op Men Behind the Sun- eerder heb gezien dan het origineel. Door het feit dat de experimenten in die film veelal hetzelfde laken een pak zijn, was er bij mij veel minder sprake van surprise en shock effect. Jammer, daar het eerste deel een veel betere en meer coherente rolprent is en niet de gevoelige materie exploiteert zoals voornoemde sequel dat overduidelijk wel doet. 

Ik raad mensen met een sterke maag dan ook aan slechts het eerste deel te bekijken. Mocht je de Hollywood-holocaust die Schindler`s List heet al moeilijk trekken, dan is het raadzaam Men Behind the Sun aan je voorbij te laten gaan. De begane gruweldaden worden hier namelijk stukken plastischer in beeld gebracht, hetgeen niet al te fijn is om naar te kijken.

De meest extreme scènes zijn naar mijn mening een frost bite experiment op een vrouw, een autopsie op een levend jongetje en een man die in een decompressiekamer wordt gezet. Verder worden er mensen vergast, geïnjecteerd met virussen en gebombardeerd met bacteriële fragmentatiebommen. Vreemd genoeg is volgens velen de meest walgelijke scène een zeer realistisch ogend (echt?) fragment waarbij een kat aan hongerige ratten wordt gevoerd.

Al met al valt er dus genoeg af te huiveren. In tegenstelling tot het inferieure vervolg, is er daarenboven sprake van een redelijk boeiend plot, waarbij de focus ligt op een jeugddivisie van Unit 731. Er wordt bij hun met harde hand de vergoeilijkende gedachte ingehamerd dat de subjecten van de experimenten geen mensen zijn, maar slechts maruta (blokken hout), omdat ze allen in een crematorium zullen belanden. Bovendien zijn de Russische, Koreaanse, maar bijna altijd Chineze proefkonijnen van "inferieure" afkomst. Met extreme minachting wordt dan ook slechts hun waarde uitgedrukt in de data die ze opleveren voor het grote Japanse rijk. 

Om de naakte feiten te verdoezelen is men met het oog op het naderende einde van de oorlog begonnen met het vernietigen van deze data en de kampen in het bezette Mantsjoerije. Saillant detail: De Japanse generaal en architect van de experimenten, voor wie een hoofdrol is weggelegd in de film, wist een aanzienlijke hoeveelheid experiment-uitkomsten achter te houden. Informatie die hij als wiselgeld gebruikte bij de Amerikanen om vervolging wegens oorlogsmisdaden te voorkomen. De Verenigde Staten deden er niet veel later hun voordeel mee met hun bacteriële oorlogsvoering in Korea. Lees hier over de feiten.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 6 7 8 7.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Rise and Fall of Idi Amin (oorlog / horror : 6)
- Hei tai yang 731 xu ji zhi sha ren gong chang (horror / oorlog : 6)
- Walker (oorlog / avontuur : 7.5)
- Cross of Iron (oorlog : 7)
- The Lost Battalion (oorlog : 7)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie oorlog eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie horror eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Hei tai yang 731 (Men Behind the Sun)
Hei tai yang 731 (Men Behind the Sun)
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand