Sinister

Sinister is een verrassend effectieve horrorfilm die met beperkte middelen werd gemaakt (het budget was niet meer dan 3 miljoen dollar), maar de kassa's deed rinkelen: uiteindelijk bracht hij een slordige 90 miljoen dollar op. 

Ellison Oswalt is een schrijver die is gespecialiseerd in true crime, dat wil zeggen: romans gebaseerd op ware gebeurtenissen. Tien jaar geleden had hij een bestseller, maar latere publicaties sloegen niet aan en nu zit hij op dood spoor, letterlijk en figuurlijk. Om inspiratie op te doen, verhuist hij met zijn gezin naar een afgelegen villa die werd bewoond door een gezin dat door een onbekende werd afgeslacht; het lichaam van de 12-jarige dochter Stephanie werd niet op de plaats van de misdaad aangetroffen, maar het meisje wordt sindsdien vermist. Als Oswalt het raadsel alsnog zou kunnen oplossen, zo rekent hij uit, zou dat een geweldige reclame zijn voor zijn nieuwe boek ...

De gezinsleden zijn niet op de hoogte van de geschiedenis van de villa, maar al snel beginnen er rare dingen te gebeuren: zijn zoontje Trevor heeft 's nachts paniekaanvallen en zijn artistiek begaafde dochter Ashley begint rare afbeeldingen te schilderen op de muur van de slaapkamer. Op zolder vindt Oswalt bovendien een doos met snuff movies, gefilmd door de moordenaar van het gezin. Deze moordenaar blijkt meer op zijn geweten te hebben dan Oswalt ooit had kunnen vermoeden, en door het bekijken van de filmpjes, heeft hij een Doos van Pandora geopend ...

De meeste moderne horrorfilms grossieren in spuitend bloed en afgehakte ledematen, hoe meer hoe liever. Sinister is daarop een gunstige uitzondering: regisseur Scott Derricksson mikt op suggestieve spanning en laat het geklieder achterwege. In plaats van grof en onsmakelijk, is zijn film dreigend en bij vlagen werkelijk angstaanjagend. Derrickson wordt daarbij geholpen door enkele goede vertolkingen: Ethan Hawke is ideaal gecast als de gestresseerde schrijver die zijn nieuwe boek eigenlijk belangrijker vindt dan zijn gezin en Vincent D'Onofrio is opmerkelijk in een klein (maar cruciaal) bijrolletje als een professor gespecialiseerd in occulte zaken.

Het grootste bezwaar, althans in mijn ogen, is dat je als kijker geruime tijd in het ongewisse wordt gelaten over de precieze natuur van de film: is dit een horrorfilm over een seriemoordenaar die nooit werd gepakt, of moet de oplossing worden gezocht in het bovennatuurlijke, zoals de professor veronderstelt? Het antwoord laat lang op zich wachten en klinkt wat vergezocht. Maar laat dat de pret niet drukken: Sinister stijgt ruim uit boven de gemiddelde productie in het griezelgenre. Aanbevolen.



FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7.5 7.5 6 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Halloween (horror : 8)
- Jaws (horror / fantasy : 7.5)
- Black Christmas (1974) (horror : 7.5)
- When a Stranger Calls (horror / thriller : 7.5)
- Sisters (horror / thriller : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie horror eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?



Sinister
Sinister
Sinister
Sinister




Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google





Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand