Black Christmas (1974)

Deze film werd mij warm aanbevolen door horrorfanaten. Volgens sommigen van hen, is dit de beste slasherfilm aller tijden, dus nog beter dan Halloween. Er zijn enkele overeenkomsten met de klassieker van John Carpenter, met name in de wijze waarop de spanning in een aantal scènes wordt opgebouwd, maar let wel: Black Christmas werd gedraaid in 1974, vier jaar vóór Halloween.

De film speelt zich af tijdens de kerstdagen, in en om een landhuis waarin enkel jonge vrouwen wonen. Eén van hen is Jess. Ze is in verwachting, maar heeft genoeg heeft van haar vriend Peter, en wil daarom abortus wil plegen. De kerstsfeer wordt verder verstoord door een hijger. De politie wordt gewaarschuwd, maar die heeft andere zaken aan het hoofd, zoals de verdwijning van een 13-jarig meisje. Maar dan verdwijnt ook Clare, een van de inwoners van het huis. De poltie besluit de telefoon af te tappen in de hoop de hijger te localiseren, en dan blijkt plots de vreselijke waarheid: de hijger bevindt zich niet elders, maar in het huis.

Is Black Christmas echt beter dan Halloween? Het scheelt niet veel, de film is goed, erg goed, veel beter dan My Bloody Valentine (volgens Tarantino de beste slasher ooit), maar ik denk dat Halloween nog net een streepje voor heeft. Hoe dan ook: wie geïnteresseerd is in horror, en Black Christmas nog nooit gezien heeft, gaat beter meteen op zoek. De spanning wordt zorgvuldig opgebouwd, misschien zelfs een beetje te zorgvuldig: het middendeel is wat traag, maar het is een traagheid die loont en het laatste halfuur is werkelijk zinderend spannend.

Black Christmas (1974)

Voor een film in dit genre zijn de vertolkingen erg goed. Olivia Hussey (Jess) is vooral bekend als Julia uit Franco Zefferelli’s Romeo and Julia (1968), Margot Kidder (die haar vuilgebekte kamergenote speelt) zullen velen kennen als de ‘siamese tweeling’ uit De Palma’s Sisters.

Veel horrorfilms hebben een zogenaamd ‘slot na het slot’, waarin de moordenaar – die reeds dood leek – weer terugkeert. Black Christmas heeft ook een slot na het slot, maar dat zit anders dan anders in elkaar. Er wordt een hele draai aan al het voorafgaande gegegeven, en als kijker blijf je perplex achter. Op Internet wordt druk over dat slot gediscussieerd, de een vindt het geweldig, de ander ervaart het als een afknapper. Ik wist niet goed wat ik ervan moest denken.

Nota bene: In 2006 werd een zogenaamde ‘remake’ uitgebracht, maar ondanks de titel Black Christmas, waren de gelijkenissen met deze film uit 1974 eerder oppervlakkig.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7 9 7.5 7.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Halloween (horror : 8)
- Jaws (horror / fantasy : 7.5)
- When a Stranger Calls (horror / thriller : 7.5)
- Sisters (horror / thriller : 7.5)
- Shuttle (horror : 7)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie horror eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Black Christmas (1974)
Black Christmas (1974)
Black Christmas (1974)
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand