Halloween

De beroemdste aller slashers. John Carpenter schreef en regisseerde de film in opdracht van twee onafhankelijke producers die met hun spaargeld graag een griezelfilm wilden maken. Het budget bedroeg 300 duizend dollar. Alleen al in de VS bracht de film 47 miljoen dollar op.

Halloween

In de proloog vermoordt een 6-jarige dreumes genaamd Michael Myers zijn oudere zus met een keukenmes. Hij wordt opgenomen in een kliniek en onderzocht door de psychiater Sam Loomis, die ontdekt dat Michael geen enkele menselijke emoties kent. 15 jaar later ontsnapt Michael aan de vooravond van Halloween uit de kliniek en gaat op weg naar zijn geboortedorp, Haddonfield. De herinneringen aan het dorpje en de moord, zijn de enige die hij heeft, en hij heeft de onbedwangbare behoefte om de gebeurtenissen te herhalen. Tijdens de moord, waren Michael en zijn oudere zus alleen thuis, en daarom heeft hij het nu voorzien op tieners die zijn ingehuurd als babysitter …

Halloween is vooral verbonden met de naam van John Carpenter, maar hijzelf heeft altijd de invloed benadrukt van zijn vriendin Debra Hill (die meeschreef aan het scenario) en production designer Tommy Lee Wallace, die het masker van Michael Myers ontwierp. Het idee voor het masker ontstond blijkbaar bij het zien van een schilderij van de Belgische kunstenaar James Ensor, bekend om zijn werken met gemaskerde personages. Tijdens een scène waarin Jamie Lee Curtis telefoneert met een vriendin, is op de achtergrond lange tijd een portret van Ensor zichtbaar.

Halloween

Vanwege het kleine budget werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van goedkope attributen. Tommy Lee Wallace betaalde $1,98 voor het masker. De acteurs en actrices die Carpenter wilde hebben, kon hij niet betalen, en dus koos hij voor relatief onbekende namen. Jamie Lee Curtis werd in de hoofdrol 's werelds bekendste scream queen. Er was ook geen geld om een componist te betalen, daarom schreef Carpenter de filmmuziek zelf (hij noemde zichzelf op de aftiteling ‘The Bowling Green Philharmonic Orchestra’): het is een eenvoudig, maar oh zo dreinerig deuntjedat je amper uit je hoofd krijgt.

Bijna veertig jaar na dato lijkt Halloween nauwelijk aan kracht te hebben ingeboet. Opvallend is dat in deze ‘moeder van alle slashers’ zo weinig blood & gore te zien is. Carpenter werkt vooral met suggestie en dreiging (en dat werkt perfect). Sommige scènes zijn opgeslagen in het collectieve geheugen van de mensheid, zoals de scène waarin Myers een van de slachtoffers met één hand optilt en met een keukenmes vastprikt aan de muur en daarna, verwonderd, naar het resultaat staart.  

Michael, you’re the best.
FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7 9 9 8

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Jaws (horror / fantasy : 7.5)
- Black Christmas (1974) (horror : 7.5)
- When a Stranger Calls (horror / thriller : 7.5)
- Sisters (horror / thriller : 7.5)
- Shuttle (horror : 7)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie horror eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Halloween
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand