The Hobbit: The Desolation of Smaug

Zoals bekend heeft regisseur Peter Jackson ervoor gekozen om de verfilming van Tolkiens roman The Hobbit in drie delen te knippen. Het eerste deel, An Unexpected Journey, verscheen in 2012. Nu een jaar later is de tweede film verschenen, die na een korte introductie netjes aanvangt waar zijn voorganger stopte.

Het gezelschap van dwergen, tovenaar en hobbit is zojuist aan de goblins ontsnapt, maar moet nu een gevaarlijk spinnenbos door om vervolgens gevangen te worden genomen door zogenaamde boselven. Een ontsnapping over water in wijnvaten brengt het clubje naar het dorp Lake-town alwaar een tyrannieke burgemeester de scepter zwaait. Met een heleboel orcs in hun kielzog weten Bilbo en zijn vrienden echter de Lonely Mountain te bereiken, alwaar ze oog in oog komen te staan met draak Smaug.

Zoals ik in mijn recensie van An Unexpected Journey al aangaf is het een bijzondere keuze geweest van Jackson om een driehonderd pagina's tellend boek in drie films te stoppen. Dat wordt in deze film erg duidelijk; het verhaal heeft namelijk erg weinig om het lijf. Feitelijk wordt de kijker van actiescène naar actiescène gevoerd, waarbij vooral vele orcs het leven moeten laten.

Het meer inkaderen van het verhaal in de grotere gebeurtenissen van Middle Earth (lees: Lord of the Rings) was een slimme keuze voor deel 1 en blijkt ook in deze film onmisbaar te zijn. De plot krijgt hierdoor enige body waardoor de verveling die tijdens de vele eentonige zwaardgevechten op de loer ligt niet toeslaat.

Het moet namelijk gezegd worden; de jeu is er inmiddels wel een beetje vanaf. Voor de honderdste keer zien hoe de orcs in bliksemsnelle zwaard- en schietgevechten het loodje leggen hebben we immers al vier keer eerder kunnen aanschouwen. Vooruit, de terugkeer van Legolas is een leuk trucje -was ie op zoek naar werk?- en Evangeline Lilly speelt het speciaal voor deze film geschreven karakter Tauriel met verve, maar The Desolation of Smaug voelt als een herhaling van zetten. 

Overigens viel mij ook op dat er van de fantastische special effects die ik bij deel 1 mocht aanschouwen in de IMAX bioscoop, maar bar weinig over was. Lag het aan mijn ogen of aan de bioscoop, of ziet deze film er nu werkelijk een stuk minder flitsend en minder kleurrijk uit?

Samenvattend, ik heb mij uitstekend vermaakt met The Desolation of Smaug, maar dat komt omdat ik een fanboy ben. Rationeel bezien moet ik dan ook concluderen dat ik het eigenlijk wel een beetje gezien heb met deze reeks. Tuurlijk ga ik de laatste film ook kijken en zal ik ongetwijfeld genieten, maar de euforie die Lord of the Rings had is toch ver te zoeken. Waar ik nog het meest naar benieuwd ben is hoe ze in hemelsnaam een avondvullende film van deel 3 willen gaan maken. Vrijwel het gehele boek lijkt immers verfilmd te zijn in dit middenstuk van de triologie. Ach, we zullen het gaan zien, waarschijnlijk in de bioscoop en de recensie kun je dan hier lezen.

Links naar recensies van de diverse Tolkien-verfilmingen op Filmrecensies.net:

The Fellowship of the Ring (2001)
The Two Towers (2002)
The Return of the King (2003)
An Unexpected Journey (2012)
The Desolation of Smaug (2013)
The Battle of the Five Armies (2014)


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7 7 4 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (fantasy : 9)
- Being John Malkovich (fantasy : 8.5)
- The Lord of the Rings: The Return of the King (fantasy : 8)
- The Hobbit: An Unexpected Journey (fantasy : 8)
- Watchmen (fantasy / actie : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobema categorie fantasy eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?The Hobbit: The Desolation of Smaug
The Hobbit: The Desolation of Smaug
The Hobbit: The Desolation of Smaug
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand