The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Duizenden jaren geleden is er in de wereld Middle Earth een aantal ringen gemaakt. Deze werden verspreid over de verschillende rassen op de wereld. De duistere leider Sauron had voor zichzelf echter ook een ring gemaakt, de ultieme one ring. Door middel van deze ring kon hij een aanval starten op de gehele vrije wereld. In een belangrijke strijd wist prins Isildur van Gondor de ring van de hand van Sauron af te slaan. In plaats van de ring te vernietigen in de vuren van Mount Doom besloot hij de ring voor zichzelf te houden. Toch is de ring in vergetelheid geraakt en is hij per toeval bij de hobbit Smeagol terechtgekomen. De kracht van de ring was echter zo sterk dat hij gecorrumpeerd raakte en veranderde in het wezen Gollum. Tijdens reizen van de hobbit Bilbo is de ring weer in diens handen gekomen en heeft de ring jarenlang verborgen gelegen op het platteland van de hobbits, the Shire. Het verhaal over hoe de ring gestolen wordt van Gollum en in handen komt van Bilbo wordt beschreven in het boek The Hobbit van J.R.R. Tolkien.

Tot zover de (globale) voorgeschiedenis van Lord of the Rings . Tijdens het vieren van de zoveelste verjaardag van Bilbo is ook de tovenaar Gandalf op bezoek. Deze ontdekt dat Bilbo in bezit is van de machtige ring en besluit dat deze vernietigd moet worden. Sauron is namelijk weer bezig met macht te vergaren en een leger samen te stellen waarmee hij Middle Earth opnieuw wil veroveren. Bilbo`s neefje Frodo wordt op pad gestuurd naar het mensendorp Bree, waar hij Gandalf opnieuw zal ontmoeten met verdere informatie over wat te doen met de ring. Frode zet erop uit, samen met zijn vrienden Sam, Merry en Pippin. Sauron heeft in de tussentijd de Nazgul op de ring afgestuurd. Deze evil creatures waren ooit ook in het bezit van een van de ringen. Zij zijn gecorrumpeerd geraakt door de sterke krachten van hun ringen en werken inmiddels voor Sauron. Een gevaarlijke reis brengt de vier hobbits toch in Bree. Gandalf blijkt hier niet te zijn, maar ze vinden wel hulp van de ranger Aragorn. Deze zal de hobbits verder begeleiden richting Rivendell, een dorp van de elfen.

Hier aangekomen blijkt pas werkelijk de ernst van de situatie. Sauron heeft inmiddels een gigantisch leger opgezet, hierbij geholpen door allerlei gespuis uit de hele wereld, waaronder veel orken. Ook heeft de sterkste tovenaar van de wereld, Saruman, zijn macht en legers beschikbaar gesteld om Sauron te helpen. Er zit maar één ding op en dat is de ring vernietigen in de vuren van Mount Doom. Er wordt een fellowship samengesteld, die op weg gaan richting Mordor, het land van Sauron. De fellowship bestaat uit de elf Legolas, de dwerg Gimli, de ridder Boromir, Aragorn, Gandalf en de vier hobbits. Tijdens hun reis zullen ze zeer veel obstakels tegenkomen, waarvan de grootste de mijnen van Moria zijn. Deze oude mijnen van de dwergen moeten door worden gegaan, om een groot gebergte te passeren. In de mijnen wordt de fellowship aangevallen door groepen goblins en een nog veel groter gevaar; de Balrog. Dit wezen van vuur is zo sterk dat niemand het kan verslaan. Tijdens de vlucht uit de mijnen wordt Gandalf dan ook samen met de Balrog vernietigd. Teneergeslagen zetten de overige leden verder. Met behulp van wat elfen die ze tegenkomen krijgen ze boten en kunnen ze verder varen richting Mordor. Tijdens een pauze worden ze aangevallen door Uruk-Hai, extra sterke orken van Saruman. Tijdens dit gevecht wordt Boromir doodgeschoten en worden Merry en Pippin meegenomen. Frodo en Sam zijn ondertussen met de boot weggevlucht. De fellowship is uit elkaar gevallen. Het lijkt erop dat het bijna onmogelijk is de ring ooit nog te kunnen vernietigen.

Wellicht is met het hierboven beschreven verhaal nog steeds niet duidelijk waar Lord of the Rings nu precies over gaat. Dit is ook bijna een onmogelijke taak. Het boek van Tolkien is immers zo uitgebreid en bestaat uit zoveel verschillende situaties dat ik het heel knap vindt dat regisseur Peter Jackson er een dergelijke verfilming van heeft weten te maken. Uiteraard is de verfilming nog niet volledig en is het verhaal enigszins overhoop gegooid, maar Jackson is zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke gebeurtenissen gebleven, zonder het boek oneer aan te doen. Ik zou zelfs willen stellen dat hij het boek met zeer veel overtuiging is verfilmd en dat er daarmee toch wel een meesterwerk is neergezet. De opbouw van de film is sowieso geniaal. Er zit een heel goede spanningsopbouw in en de afwisseling tussen actie en gesprek is zeer goed. Alles in de film is zeer mooi gemaakt, met mooie kostuums, mooie landschappen, mooie locaties, overtuigende karakters en goede special effects. Ook wordt goed duidelijk gemaakt wat precies de kracht is van de ring. Frodo wordt langzaamaan steeds meer in de macht genomen door de ring en het wordt steeds moeilijker voor hem goed en kwaad te onderscheiden. Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring is de beste van de drie en een geweldige film!

Links naar recensies van de diverse Tolkien-verfilmingen op Filmrecensies.net:

The Fellowship of the Ring (2001)
The Two Towers (2002)
The Return of the King (2003)
An Unexpected Journey (2012)
The Desolation of Smaug (2013)
The Battle of the Five Armies (2014)FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
9 7 9 8 9

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- Being John Malkovich (fantasy : 8.5)
- The Lord of the Rings: The Return of the King (fantasy : 8)
- The Hobbit: An Unexpected Journey (fantasy : 8)
- Watchmen (fantasy / actie : 7.5)
- Le Pacte des Loups (Brotherhood of the Wolf) (fantasy / actie : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobema categorie fantasy eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand