Child's Play

Het eerste deel van wat zou uitgroeien tot wellicht de meeste beruchte horror franchise uit de geschiedenis. De reden: een bericht in een Britse tabloid dat de twee tienjarige moordenaars van de kleuter Jamie Bulger in 1993 werden geïnspireerd door de derde film in de reeks, Child's Play 3. Bewijzen werden nooit geleverd, maar de makers vonden het slimmer om de serie om te toveren in een quasi-lollige bedoeling: in de delen vier en vijf ging Chucky de komische en romantische toer op. Kort geleden werd deel 6 ingeblikt Curse of Chucky, en daarin zou worden teruggekeerd naar de oorspronkelijke horror. Het leek me een goed idee om eerst het origineel nog eens onder de loep te nemen.


Child


Het verhaal is eenvoudig maar effectief: een seriemoordenaar wordt neergeschoten door de politie, maar in zijn laatste ogenblikken, brengt hij (via een Voodooritueel) zijn ziel over in een zogenaamde Good Guy Doll. Deze poppen zijn de laatste rage en alle kinderen willen een exemplaar voor hun verjaardag, zo ook de (binnenkort) zesjarige Andy. Natuurlijk raakt hij opgescheept met de betoverde pop, die luister naar de naam Chucky, de bijnaam van de seriemoordenaar. Al snel beginnen er vreemde dingen te gebeuren, inclusief moord en doodslag, maar niemand wil de kleine Andy geloven als hij zegt dat Chucky de dader is ...

Child's Play werd erg goed ontvangen in 1988 en dat valt te begrijpen. De meeste dingen klinken bekend (het kind dat alles begrijpt, de ouders die niet willen luisteren, donder en bliksem tijdens de voodoorituelen, etc.), maar ze worden gebracht met gevoel voor timing en stijl. De schrikeffecten zijn niet overdreven grof maar wel zeer hevig. Hamertje tik krijgt een bijzondere bijbetekenis. De special effects die indertijd als grensverleggend werden bestempeld, maken nu wellicht minder indruk, maar de stem en de mimiek van de pop zijn zo overtuigend dat de rillingen je over de rug lopen.

Hallo, ik ben Chucky, wil je met me spelen?FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 6.5 8 6 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Halloween (horror : 8)
- Jaws (horror / fantasy : 7.5)
- Black Christmas (1974) (horror : 7.5)
- When a Stranger Calls (horror / thriller : 7.5)
- Sisters (horror / thriller : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie horror eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Child`s Play
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand