Capone

Dit is een biografische film over het leven van de gangster Al Capone, zonder enige twijfel de beroemdste gangster uit de geschiedenis. De film volgt Capone van zijn eerste stappen op crimineel gebied, via zijn glorieperiode en arrestatie (voor belastingontduiking!) tot aan zijn laatste jaren, die hij door ziektes geplaagd slijt in een rolstoel.

In de film is Capone vanaf het begin actief in Chicago, in werkelijkheid begon hij zijn loopbaan in New York, waar hij in 1899 als Alphonse Capone was geboren als zoon van Italiaanse ouders. In New york liep hij ook het beroemde litteken op zijn linkerwang op, dat hem de bijnaam Scarface Al zou schenken. Zijn  peetvader stuurde hem na een reeks incidenten naar Chicago, in de hoop dat hij zou afkoelen. In Chicago wordt Capone echter 'ontdekt' door gangsterbaas Johnny Torrio, die hem aanstelt als zijn rechterhand. De drooglegging zorgt voor gouden tijden voor de onderwereld, die via illegale gokhuizen en dranksmokkel kapitalen verdient. Na een aanslag op het leven van Torrio, neemt Capone de leiding van de bende over en stelt op de hem bekende wijze orde op zaken, onder meer door het organiseren van een bloedbad op Valentijnsdag 1929, waarbij hij een groot deel van zijn rivalen laat opruimen.

De FBI pakt Capone uiteindelijk op voor belastingontduiking. Waarschijnlijk werden de bewijzen overhandigd door iemand uit zijn eigen organisatie: Capone ging zo wild te keer dat zelfs zijn eigen mensen zich van hem afkeerden. Hij belandt in Alcatraz, waar hij door medegevangen (vaak vrienden van zijn slachtoffers) voortdurend wordt mishandeld. Hoewel hij pas in de dertig is, lijkt hij ook te dementeren: bij een onderzoek, komt een verwaarloosde syfilis aan het licht. Vanwege zijn slechte gezondheid wordt hij vervroegd vrijgelaten.

Capone is zelfs als gangster een apart geval. Andere beroemde gangsters, zoals Dillinger of de Fransman Mesrine, waren wel meedogenloze lieden, maar hadden ook charmante trekjes. Bij Capone is daar geen sprake van: zijn gewelddadigheid vormde reeds in zijn vroege jeugd een probleem; zijn gedrag was onberekenbaar, vaak onbehouwen en zijn wreedheid was legendarisch.

In de film wordt Capone gespeeld door Ben Gazzara, die te slank was voor de rol. Via watten achter zijn wangen heeft men een voller gezicht willen geven, maar daardoor is vrijwel alles wat hij zegt onverstaanbaar.  Een dan nog onbekende Sylvester Stallone speelt Capone's rechterhand, Frank Nitti. Afgezien van een aantal (overigens niet al te storende) historische onjuistheden, is het scenario nogal schematisch en weinig diepgaand. De actie is wel buitengewoon bloedig, dus liefhebbers van het grove werk zitten goed. Capone verwierf ook nog enige bekendheid als een Hollywoodproductie met full frontal nudity. Full betekent in dit geval echt full. Je moet wel snel kijken, want ook deze pussy flash doet zijn naam eer aan. Poppetje gezien, beentjes gaan dicht.



FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6.5 6 6 5 6

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Dillinger (misdaad / actie : 7)
- Mesrine: L'instinct de mort (misdaad / actie : 7)
- The Town (misdaad / actie : 7)
- Il Boss (misdaad / actie : 7)
- Le Temps des Loups (misdaad / actie : 6.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie misdaad eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?



Capone
Capone
Capone




Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google





Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand