Il Boss

Het derde deel van de mafia-trilogie van Ferdinando di Leo, volgend op Milano Calibro 9 en La Mala Ordina. In dit derde deel wordt de hoofdrol van Mario Adorf overgenomen door Henry Silva. Een groter contrast is nauwelijks denkbaar. Adorf schreeuwde en rende door de films, Silva speelt zijn rol ijzig kalm, en met een stalen gezicht.

Silva is Lanzetta, een aangenomen zoon van een mafioso, Don Corrasco. In opdracht van zijn peetvader, pleegt Lanzetta een aanslag op een concurrerende familie, de Attardi-clan. Hij weet een aantal kopstukken uit te schakelen, maar wordt herkend door Cocchi, de hitman van de clan, die aan de aanslag ontsnapt. Cocchi wil wraak en ontvoert daartoe de dochter van één van de leden van Corrasco-clan, de nymfomane Rina. Lanzetta weet haar te bevrijden, maar dan vertelt Rizzo, de corrupte advocaat van de clan, dat Don Corrasco van hem af wil. Rizzo biedt aan om hen te beschermen, maar Lanzetta vreest dat Rizzo dubbelspel speelt …

Na het mindere La Mala Ordina, knoopt Il Boss weer aan bij de kwaliteiten van het eerste deel. Ik vind dit zelfs het beste deel van de trilogie, mede dankzij het ijzige spel van Silva. Er is ook en mooie bijrol van de legendarische acteur Gianni Garko, die hier een zeer ongewone rol heeft, en wel als slijmerige en onbetrouwbare flik. Garko gebruikt al zijn ervaring als theateracteur om het personage geloofwaardig neer te zetten. De handeling is verplaatst van Milaan naar Palermo, Sicilië, hetgeen het gevoel van realisme ten goede komt. Il Boss is in veel opzichten een perfecte Italiaanse genrefilm, maar heeft helaas een beetje te lijden onder nogal goedkope effecten (met name de actiescène aan het begin heeft daaronder te lijden) en enkel overbodige komische intermezzi, die worden geserveerd om de spanning te breken.

Mafia - Ik heb de Italiaanse spelling van het woord aangehouden. Een bijkomend voordeel van de Italiaanse spelling is dat het woord, gelezen door een Nederlander, dicht bij de Italiaanse uitspraak komt. De klemtoon ligt op de eerste lettergreep (die daardoor ook wat langer wordt): mafia.



FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 7.5 7 6.5 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Dillinger (misdaad / actie : 7)
- Mesrine: L'instinct de mort (misdaad / actie : 7)
- The Town (misdaad / actie : 7)
- Le Temps des Loups (misdaad / actie : 6.5)
- I Bastardi (Sons of Satan) (misdaad / actie : 6.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie misdaad eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?



Il Boss
Il Boss
Il Boss




Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google





Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand