Jagten

Thomas Vinterberg is zo'n halve legende in de arthouse industrie, waardoor ik met hoge verwachtingen naar Jagten ging, hopende op een arthouse die voor een keertje wel goed zou moeten zijn (The Tree of Life was volgens mij het laatste gedrocht wat ik in dit genre keek).

Ik moet zeggen dat Vinterberg wel een klasse apart is, dankzij zeer simpel maar doeltreffend kameragebruik, mooie 'doodgewone' settings, goede cast (vooral Mads Mikkelsen), goede bijpassende bescheiden effecten. Wat dit betreft is er absoluut niets mis. Alles oogt realistisch en boeit continue.

Het concept is ook erg goed: Een leraar wordt onterecht beschuldigd van pedofilie en krijgt het hele dorp over zich heen.

Het enige kritiekpuntje is dat het concept na de beschuldiging niet helemaal doordacht is. De stappen die vervolgens worden genomen om het voorval te onderzoeken en de waarheid boven tafel te krijgen, kloppen simpelweg niet met hoe het in het echt zou gaan. De woorden van wat er gebeurt zou moeten zijn worden praktisch in de mond gelegd van het meisje (11 jaar ofzo). Een lerares gaat kotsen tijdens het verhoor. Het hele dorp wordt notabene door de lerares bij elkaar geroepen om het voorval te bespreken, voordat dan ook maar een enkele feit boven tafel is (kennelijk kennen ze niet het fenomeen 'geheimhoudingsplicht').

Normaal zou ik hier in een film weinig moeite mee hebben, maar in deze film had ik er moeite mee want de regisseur probeert een realistisch scenario te schetsen: dan mag je ook wel onderzoeken wat het protocol is in dit soort situaties. Ook in een klein dorp in Denemarken.

-LET OP: SPOILER- Dit kritiekpuntje wordt echter ruimschoots goed gemaakt door het toevoegen van onverwachte en goed uitgewerkte thrillermomenten aan het einde. Een geniale toevoeging, als je het mij vraagt! De film had makkelijk kunnen verwateren (wat vaak gebeurt bij arthouse). Maar deze film neemt juist in kracht toe hierdoor. Het lijkt alsof Vinterberg geleerd heeft van Hollywood en het goede uit het thrillergenre op juiste wijze passend heeft weten te maken in de arthouse: mag wat mij betreft vaker gebeuren!

Alles bij elkaar genomen vind ik deze film zeker wel de moeite waard! Gewoon een keer thuis op de bank kijken.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7 7 7 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobers:
- Play (drama / thriller : 8.5)
- Jacob`s Ladder (thriller / drama : 6)
- The Mothman Prophecies (thriller / drama : 6)
- Smultronstället (Wild Strawberries) (drama / speelfilm : 8.5)
- Babel (drama : 8)


Hoe beoordeelt Boobers categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobers categorie thriller eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Jagten
Jagten
Jagten
Jagten
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand