Blow Out

Jack Terry is geluidstechnicus bij goedkope horrorproducties; als hij 's avonds laat omgevingsgeluiden  vastlegt met zijn apparatuur, is hij getuige van een ongeluk waarbij een auto van de weg raakt en in het water terechtkomt. Jack weet één van de twee inzittenden te redden, een hoertje genaamd Sally. Als blijkt dat de tweede persoon in de auto een senator was, die een goede kans maakte om de volgende president van de Verenigde Staten te worden, heeft plots jan en alleman belangstelling voor de zaak. En dan luistert Jack naar de opnames die hij heeft gemaakt en komt tot de conclusie dat het niet zomaar een ongeluk was, maar een moordaanslag ...

Niet alleen de titel, ook het uitgangspunt doet denken aan Blow Up (1966) van Michelangelo Antonioni, over een fotograaf die in een park bij toeval een misdaad fotografeert. Blow Out zit vol verwijzingen naar de moord of J.F. Kennedy, Watergate en vooral het zogenaamde incident van Chappaquiddick, waarbij de auto van senator Kennedy onder verdachte omstandigheden te water raakte en een inzittende verdronk. 

Opvallend is dat Blow Out het beter deed bij de critici dan bij het grote publiek. Veel toeschouwers knapten blijkbaar af op het wat geforceerde slot en de vaagheid van de plot, die de spanning soms wat in de weg staat. Uiteindelijk blijft veel onduidelijk en heeft De Palma te veel trucs (aanzwellende muziek, ongewone camera-instellingen) nodig om de vaart erin te houden. De rolverdeling is echter heel fraai. Een nog erg jonge John Travolta doet het aardig als de vasthoudende hoofdpersoon, maar het zijn de acteurs in de bijrollen die de meeste aandacht naar zich toetrekken. Dennis Franz vuilbekt er lekker op los als specialist in vieze zaakjes en John Lithgow is weer eens opmerkelijk als niet zo snuggere (maar zeer dodelijke) huurmoordenaar die zich nogal eens van slachtoffer vergist.

Lumière heeft Blow Out samen met Dressed To Kill opnieuw op DVD uitgebracht. Het beeld is erg mooi opgeschoond en oogt vrijwel vlekkeloos. Het geluid (Dolby Digital 2.0 Stereo) is aan de zachte kant, maar er zijn geen storende bijgeluiden (gekraak e.d.) en de dialogen zijn prima verstaanbaar.



FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7.5 7 7 6.5 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- La Femme Infidèle (The Unfaithful Wife) (thriller / drama : 8)
- Que la bête meure (thriller / drama : 8)
- Desu nôto (Death Note) (thriller / fantasy : 7.5)
- Obsession (thriller / romantiek : 7.5)
- Schemer (thriller : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie thriller eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?



Blow Out
Blow Out
Blow Out
Blow Out




Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google





Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand