La cattura

Het is winter 1943 in Joegoslavië. Partizanen leveren in een volledig besneeuwd landschap strijd met de Nazi's. Een van hen is de vermaarde vrouwelijke scherpschutter Anja Kovach, die aan de lopende band Duitsers afschiet. De Nazi's willen haar uiteraard te pakken krijgen, hetgeen reeds een dozijn van hun scherpschutters heeft gekost. Ten einde raad halen ze een buitenlandse expert voor de klus. Deze Holmann krijgt de opdracht de vrouw levend te vangen. Met het doden van haar zou ze een martelares worden, is namelijk de gedachte.

Holmann weet Kovacs te vangen, maar beide strijdende kampen zijn op een gegeven moment uit de omgeving verdwenen. Hierop moet het duo het samen zien te rooien in de barre omstandigheden.

Zo zongebruind als de mooie Nicoletta Machiavelli is in verscheidene spaghetti westerns, zo lelieblank is ze hier. Ze komt met beide looks goed weg. Er zijn meer bruggetjes te maken van de Italo western naar deze Italiaans-Joegoslavische oorlogsfilm gesitueerd in een witte hel. De prent doet bij vlagen namelijk aan als de besneeuwde cowboyfilm Il grande silenzio. Het decor is identiek, zoveel is zeker, maar het is ook de serene wijze waarop deze settings in beeld worden gebracht die associaties oproepen met Sergio Corbucci's meesterwerk. Het landschap is in al haar schoonheid als het ware een van de personages, al moet ze het afleggen tegen actrice Nicoletta Machiavelli. Dit doet haar tegenspeler David MacCallum overigens ook. Het kan ermee door wat hij doet, maar een andere acteur had beter gepast. Jean-Louis Trintignant bijvoorbeeld.

Een mooie, bleke film met personages zo kil als hun omgeving lijkt zich te ontspinnen. Vooral de battles tussen de strijdende partijen zijn fraai geregistreerd. De klad komt echter in de film op een manier die je mijlenver ziet aankomen: De twee protagonisten ontdooien en worden verliefd op elkaar. Op een gegeven moment hebben de tortelduifjes zelfs sneeuwpret! Jammer. Gelukkig sluit de film wel goed af met een niet al te vrolijk einde, maar de film had zoveel beter kunnen zijn zonder de romantische subplot.

Besproken versie

The Ravine
Distributie: Intervision Video
Medium: VHS
Beeldformaat: 4:3
Taal: Engels
Ondertitels: Nederlands
Speelduur: 92 minuten (PAL)


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 7 7 7 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Walker (oorlog / avontuur : 7.5)
- Hei tai yang 731 (Men Behind the Sun) (oorlog / horror : 7.5)
- Cross of Iron (oorlog : 7)
- The Lost Battalion (oorlog : 7)
- Kommando Leopard (oorlog / actie : 6.5)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie oorlog eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?La cattura
La cattura
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand