Sint

Wat doe je met iemand van vijftig die nog steeds in Sinterklaas gelooft? Juist ja: die verklaar je voor gek. Dat overkomt ook Goert, een man die van mening is dat Sinterklaas een massamoordenaar is, die om de zoveel jaar (als 5 december samenvalt met Volle Maan) huis komt houden onder het kleine grut. Pakjesavond, zo legt Goert ons uit, is afgeleid van Pak-avond: op die avonden met volle maan, pakt Sinterklaas kleine kinderen op en neemt ze mee naar zijn Spaanse spookschip. 

Niemand wil hem geloven … of toch, één persoon, een jongeman die op pakjesavond voor Sinterklaas speelt en toevallig in de weg loopt. Zijn eigen Pieten worden vermoord en hijzelf weet ternauwernood te onsnappen, door met zijn auto een aantal Pieten van de moordende Klaas omver te rijden. Maar daardoor wordt hij zelf voor een moordenaar aangezien. Als Goert hem vertelt hoe de vork aan de steel zit, gelooft hij hem, en samen trachten ze aan de politie te ontsnappen, en de kindermoordenaar uit te schakelen.

Sint

In de proloog wordt een alternatieve versie van het Sinterklaasverhaal gepresenteerd: Sinterklaas is een in ongenade gevallen bisschop, die met zijn gezelschap moordend door het Middeleeuwse Europa trekt. In 1492 neemt de bevolking wraak en wordt de bisschop met zijn gezelschap op de brandstapel gezet. Later keert hij terug als een levende dode met verkoolde (en dus pikzwarte) knechten. 

Sommige scènes (Sinterklaas die met zijn schimmel in galop over de Amsterdamse daken dendert) zijn heel aardigd, en een paar grappen brachten me werkelijk aan het lachen (ik laat ze U zelf ontdekken). Het probleem is dat het ondanks een reeks bloedige moorden maar niet griezelig wil worden. Met uitzondering van één fraaie scène met de staf van Sinterklaas, zijn de effecten nogal banaal. Verder is het scenario een aaneenschakeling van clichés.

Sint wil graag een gevatte, postmoderne horrorparodie zijn, maar is op beslissende momenten niet snedig genoeg. Het originele idee gaat gaandeweg verloren in de voorspelbaarheid, en het slot is wel erg raar: de Sint heeft honderden kinderen opgepakt en meegenomen naar zijn spookschip, en die kinderen leven nog (we horen ze huilen). In plaats van de kinderen te redden, steken Goert en zijn maatje het schip in de fik. Massamoordenaars.


Bijzonderheid
:

·         De filmposter leidde tot protesten en zelfs een rechtszaak. De organisatie Ouders & Coo achtte de poster schadelijk voor kinderen en deed Maas een proces aan. De poster mocht blijven, omdat het gezicht van de Sint onherkenbaar is. Ook in Bari, waar de Heilige Nicolaas ligt opgebaard, leidde de film tot protesten.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 4 5 6 5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Piranha 3D (horror / humor : 7)
- Re-Animator (horror / humor : 7)
- Better Watch Out (horror / humor : 7)
- The Fearless Vampire Killers (horror / humor : 6.5)
- Happy Death Day (horror / humor : 6.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie horror eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie humor eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Sint
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand