Boobytrap: Twens die voor teenagers spelen: dat hoort bij het genre, ik denk dat Maas het opzet heeft gedaan. Een zekere `slechtheid` behoort ook tot de genre-kenmerken, volgens mij werkt een horrorfilm al deze juist bij de gratie van `kitsch`. Als je hem met films uit andere genres (komedie, western, drama) vergelijkt, verdient hij inderdaad geen voldoende, maar dit is een film uit een genre met eigen maatstaven. Mijn probleem was zoals gezegd dat de film niet echt griezelig is, verder vond ik het allemaal best vermakelijk, op een kitscherige manier dus.
Boobema: Wat een slechte film zeg. Ik kan er weinig positiefs over opmerken, behalve dus dat ik het concept origineel vind. Het heeft overigens weinig van doen met de echte Sinterklaas. Zijn Pieten lijken bovendien meer op zombies dan op de echte mannetjes die wij kennen.

Het acteerwerk is typisch Maas-achtig. De acteurs lijken alsof ze uit Flodder zijn komen lopen. Enorm bekakt, onnatuurlijk taalgebruik, resulterende in ongeloofwaardige conversaties. Die scènes op school zijn helemaal slecht. Egbert Jan Weeber (30 jaar) en Caro Lenssen (28 jaar) spelen 18-jarigen in een van de slechtste high school vertolkingen die ik ooit heb gezien.

Verder heb je gelijk: griezelig wordt het niet. Alle horroractie vindt buiten beeld plaats.

Ik zou qua cijfer niet verder dan een 3 komen.....
Boobytrap: Dat klopt dan weer, en ik denk ook dat Maas door die films werd geïnspireerd. Toch blijft het vreemd, ook gezien die films met moordende kerstmannen, dat nooit eerder iemand een film rond een moordende Sint heeft gemaakt. Ik bedoelde trouwens met het briljante idee niet alleen het gegeven van die moordende Sint, maar het hele verhaal van de in ongenade gevallen bisschop en de verkoolde Pieten. Dat vond ik mooi gevonden, en sommige grappen (zoals pakjesavond dat zou zijn afgeleid van PAKavond) zijn ook aardig bedacht.
Yahhrrrrm: daarin kan ik wel meegaan, maar het idee van een bestaand figuur die aan het moorden slaat vind ik niet briljant. moordende kerstmannen bijvoorbeeld waren er op het witte doek reeds in overvloed.
Boobytrap: Het ligt er aan je het begrip `geniale vondst` interpreteert. Ik heb op TV eens een dirigent horen uitleggen waarom de begintonen van Beethovens Vijfde zo geniaal zijn. Als je ze voor de eerste keer hoort, denk je: Natuurlijk! Zo moet een symfonie beginnen. Het is alsof dit begin altijd heeft bestaan, ook voordat Beethoven het schreef. Dat is genie, zo verklaarde hij, en hij liet ter vergelijking een paar andere openingen horen, geschreven door andere componisten. Die leken veel ingewikkelder, veel `ongewoner`, maar maakten nauwelijks indruk. Laatst hoorde ik Ritchie Blackmore, de gitarist van Deep Purple ongeveer hetzelfde beweren. Hij had lang zitten zoeken naar een goed intro voor een song, en het wilde maar niet lukken. Toen hoorde hij de Vijfde van Beethoven en kreeg plots het idee voor de opening van Smoke on the Water. Als je die hoort, heb je ook het idee dat het intro altijd heeft bestaan. Het is heel eenvoudig, en daarom briljant.
Yahhrrrrm: het concept vind ik helemaal niet zo geniaal. het is vooral daarom dat ik het met boobema eens ben dat het vreemd is dat het niet eerder is gedaan.
Boobema: Het concept is natuurlijk geniaal. Eigenlijk verbaast het me dat niet eerder iemand dit reeds heeft gedaan.
Boobytrap: Ach, hij is leuk genoeg voor een avondje pret, en je moet hem als Nederlander eigenlijk gezien hebben. Blijkbaar is de film ook in het buitenland uitgebracht, ik vraag me af hoe men daar tegen deze film aankijkt. Santa Claus is dan wel gedeeltelijk op de Sint gebaseerd, maar de symbolieke en folklore rond de figuur is toch heel anders.
Boobema: Cool! Ik heb hem ook al binnen. Ga hem binnenkort bekijken!