The Eagle

Na Centurion van Neil Marshall, is dit de tweede film over het Negende Romeinse Legioen dat spoorloos verdween  in het hoge noorden van Brittanië.

Twintig jaar na de fatale gebeurtenissen, wordt een jonge Romein van hoge afkomst, Marcus Flavius Aquila, bevelhebber van een garnizoen dat is gelegerd nabij de Muur van Hadrianus. De soldaten wantrouwen de aristocraat, maar al snel bewijst hij uit het goede hout te zijn gesneden. Bij een aanval op het garnizoen, redt hij met een gedurfde actie het leven van enkele gevangen genomen officieren. Helaas raakt hij zelf bij deze actie zwaar gewond. Hij wordt door Rome onderscheiden voor zijn heldenmoed en eervol uit het leger ontslagen.

The Eagle

Aquila is de zoon van de bevelhebber van het Negende Legioen, en droomt ervan om de naam van zijn vader in ere te  herstellen. Terwijl hij in huis van zijn oom, in het zuiden van Brittanië, wordt verzorgd, heeft hij visioenen over de slachtpartij waarbij het legioen werd uitgeroeid. Er komen hem geruchten ter ore dat de legerstandaard van het legioen (de Adelaar uit de titel) in het hoge noorden is gesignaleerd. Uiteindelijk besluit hij een zoektocht te organiseren  ten noorden van de Muur (‘het einde van de wereld’), maar omdat hij inmiddels een gewone burger is, heeft Aquila geen garnizoen meer tot zijn beschikking. Zijn enige metgezel wordt een Keltische slaaf wiens leven hij heeft gered.

De reddingsactie aan het begin van de film, waarbij de Romeinse soldaten een testudo vormen, is een van de beste actiescènes die ik dit jaar gezien heb, voor het overige is The Eagle veel minder sterk op actie gericht dan het hypergewelddadige Centurion. Net als in Centurion staat de legende rond de verdwijning van het Negende Legioen model voor de huidige ‘oorlog der beschavingen’. Het land ten noorden van de Muur wordt bevolkt door volkeren die door de beschaafde Romeinen worden bestempeld als ‘moordlustige barbaren’. De soldaten die echter in het woeste gebied terechtkomen, ontdekken dat de rollen worden omgedraaid: hier worden zij gezien als moordenaars en indringers: “Jullie kwamen hier om onze kinderen te vermoorden,” zegt een van de stamhoofden in de film.

The Eagle is een goede en intelligente film die een historische legende aangrijpt om iets te zeggen over de wereld van vandaag. Er wordt prachtig gebruik gemaakt van de Schotse Hooglanden (de Keltische slaaf: “In iedere vallei kunnen 500 soldaten spoorloos verdwijnen, en er zijn honderden valleien”) en de Keltische stammen worden geloofwaardig afgeschilderd. Helaas zakt het tempo na een goede eerste helft wat in en stelt het nogal melodramatische slot teleur.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Testudo_(formatie)FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7.5 6.5 7 7 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Gladiator (actie / drama : 8.5)
- Spartacus (actie / drama : 8)
- Jusannin no Shikaku (13 Assassins) (actie / drama : 7.5)
- Xin du bi dao (The New One-Armed Swordsman) (actie / drama : 7)
- Defiance (actie / drama : 7)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?The Eagle
The Eagle
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand