Escape from New York

In de nabije toekomst (zijnde 1997 - de film komt uit 1981) is heel Manhattan Island een grote maximum security gevangenis geworden. Aan de overkanten van al het omringende water zijn hoge muren met bewakers geplaatst en alle gespuis van de wereld wordt in de stad gedumpt. Een wereld overigens die behoorlijk grauw is en te lijden heeft onder grote oorlogen tussen de wereldmogendheden. Ook de gevangenis is grauw en overgenomen door gewelddadige bendes van gevangenen die onderling vechten om de schaarse voorzieningen.
 
Escape from New York

In deze stad crasht het vliegtuig van de Amerikaanse president, die juist op weg was naar een vredesconferentie. Als hij er niet binnen 24 uur is, kan dat grote gevolgen hebben voor de wereld. Een eerste reddingspoging leidt tot niets, behalve de bevinding dat de president nu in handen is van de bende van The Duke. Omdat nog een reddingsactie waarschijnlijk geen nut heeft, gaat men over tot een controversieel besluit. Een van 's lands meest gezochte criminelen, Snake Plissken, wordt New York ingestuurd, in ruil voor vrijheid. Ook hij komt er achter dat er met de gevangenen niet te spotten valt en moet alles op alles zetten om de strakke tijdslimiet te halen.
 
Escape from New York

Een grote cultstatus kan deze film niet ontzegd worden. De subversieve toonzetting heeft destijds aardig wat stof doen opwaaien. Nu kijken we hier niet meer zo van op en is Escape from New York vooral een geinige, maar enigszins oubollige actiefilm. Meest positief ben ik over de donkere sfeer die men neer weet te zetten. New York ziet er herkenbaar en indrukwekkend uit en een zeker gevoel van ellende komt goed op de kijker over. Overigens is de film grotendeels in St. Louis opgenomen en niet in New York, maar dat terzijde. Ook heeft men een aardige schare bekende acteurs weten te strikken voor deze prent, wat ontwijfeld met de up-and-coming status van regisseur John Carpenter te maken zal hebben. Toch is het acteerwerk niet heel sterk en neigt het soms zelfs naar het flauwe. In 1996 is nog een vervolg verschenen, genaamd Escape from L.A., met opnieuw Kurt Russell in de hoofdrol.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
5 4 8 7 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- Terminator 2: Judgment Day (actie / science fiction : 8.5)
- Doomsday (actie / science fiction : 7.5)
- Snowpiercer (actie / science fiction : 7.5)
- Terminator 3: Rise of the Machines (actie / science fiction : 7.5)
- Equilibrium (actie / science fiction : 7)


Hoe beoordeelt Boobema categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobema categorie science fiction eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Escape from New York
Escape from New York
Escape from New York
Escape from New York
Escape from New York
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand