Mesrine: L'ennemi public n°1

Dit is het tweede deel van een tweeluik over het leven van de Franse gangster Jacques Mesrine, volgend op: Mesrine: L’instinct de mort.

Na de moord op twee Canadese boswachters keert Jacques Mesrine terug naar Frankrijk. Hij heeft immers slechte ervaringen met het Canadese gevangeniswezen, en vreest dat hij bij een volgende opsluiting extra hard zal worden aangepakt. In Frankrijk volgt de ene arrestatie op de andere ontsnapping. Mesrine heeft in een aantal opzichten zijn lesje geleerd. Hij zoekt geen ruzie meer met bewakers, maar sluit in tegendeel zoveel mogelijk vriendschap met hen. Dankzij een aantal interviews in linkse bladen, wordt hij een icoon van verzet. Hij is niet geïnteresseerd in politiek, maar de linkse pers valt voor zijn verhalen, waarin hij zichzelf als een volksheld afschildert, die het kapitalisme bestrijdt door banken te overvallen.

Privé lijkt alles goed te gaan, vooral als zijn dochter, die hij in jaren niet heeft gezien, contact met hem opneemt. Mesrine beleeft enkele van de gelukkigste momenten van zijn leven, maar zijn vrienden waarschuwen hem dat hij te roekeloos wordt en bovendien heeft het Franse gerecht zo langzamerhand genoeg van hem. Een speciaal team wordt op de zaak gezet, met de opdracht Mesrine definitief uit te schakelen. Op 2 november 1979 wordt Jacques Mesrine op klaarlichte dag in hartje van Parijs aan flarden geschoten.

L’ennemi public n°1 is het noodzakelijke vervolg op L’instinct de mort: het is langzamer en bedachtzamer, maar heeft ook meer diepgang dan het razende eerste deel, en toont Mesrine als iemand die langzaam begint te geloven in zijn eigen mythe, en daaraan ten gronde gaat. We zien hoe hij een geweldige show maakt van een proces, en vriendschap sluit met een oude en sympathieke miljonair die hij heeft gekidnapt, maar ook hoe hij door het lint gaat wanneer hij een artikel leest waarin zijn eergevoel in twijfel wordt getrokken. Mesrine was een gecompliceerde persoonlijkheid, die een groot (maar verwrongen) rechtvaardigheidsgevoel koppelde aan een totaal gebrek aan schuldgevoel. Het is een combinatie die blijkbaar veel bij grote criminelen voorkomt.

Vincent Cassel is opnieuw geweldig in de titelrol. Hij kwam maar liefst twintig kilo aan om fysiek op de echte Mesrine te lijken. Hij wordt ook beter omgeven dan in het eerste deel: Mathieu Amalric is erg goed als zijn compaan die als eerste doorheeft dat het de verkeerde kant opgaat, en ook de Belgische acteur Olivier Goumet (bekend uit diverse films van de Gebroeders Dardenne) maakt indruk als commissaris Broussard, de geslepen (en tamelijk meedogenloze) vos die Mesrine uiteindelijk in de val lokt.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7.5 8 7 7.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Dalkomhan insaeng (A Bittersweet Life) (misdaad / drama : 8)
- Boxcar Bertha (misdaad / drama : 7)
- Un Uomo da Rispettare (The Master Touch) (misdaad / drama : 6.5)
- Loft (misdaad / drama : 6)
- De Bende van Oss (misdaad / drama : 6)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie misdaad eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Mesrine: L`ennemi public n°1
Mesrine: L`ennemi public n°1
Mesrine: L`ennemi public n°1
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand