Loft

Met anderhalf miljoen bezoekers is Loft sinds enige tijd de meest succesvolle Vlaamse bioscoopfilm aller tijden, succesvoller dan Daens, succesvoller ook dan Koko Flanel en Hector. Regisseur Van Looy werd als presentator van een populair quizprogramma een bekend gezicht in Vlaanderen, net als scenarist Bart de Pauw. Daardoor kon het productiehuis Woestijnvis, medeproducent van de film, hun gezichten plakken op een ongewoon agressieve reclamecampagne. Anderhalf miljoen bezoekers, die trek je niet zomaar, daar moet je wel wat voor doen.

De vraag is natuurlijk: Is Loft ook een goeie film? Het uitgangspunt is aantrekkelijk: vijf vrienden delen een loft (studio) voor hun geheime seksuele avontuurtjes. Op een morgen wordt een dode vrouw in de loft gevonden, badend in het bloed, vastgeketend aan het bed. Wie is zij en wie is verantwoordelijk voor haar dood? Deze vraag is het opstapje voor een flitsend scenario van de hand van De Pauw, vol flashbacks en flashforwards. Van Looy heeft het met verve in beeld is gebracht, met veel hoogstandjes van de camera (tracking shots, ongewone camerastandpunten enz.) en een vinnige montage. Antwerpen doet in deze trendy weergave niet onder voor Miami.

In veel opzichten maken juist de sterke punten van de film ook diens zwakte uit. Met die flitsende en trendy vormgeving wil Van Looy de aandacht afleiden van het nogal statische gebeuren: Loft speelt zich grotendeels binnenskamers af, waardoor het geheel wat claustrofobisch overkomt en dynamiek mist. De acteurs zetten hun personages bekwaam neer, maar daardoor valt het op dat al deze personages niet veel meer dan clichéfiguren zijn. Het gevolg hiervan is dat het je uiteindelijk niet veel kan schelen wie precies voor welke daad verantwoordelijk is, iets wat trouwens niet eens zo eenvoudig te achterhalen valt, want het script heeft uiteindelijk zoveel wendingen in petto, dat veel kijkers (getuige een aantal discussies op Internet) het spoor volslagen bijster raakten.

Loft ziet er supergelikt uit, regisseur Van Looy toont zich andermaal een uitstekend vakman, en toch voldoet de film niet helemaal aan de verwachtingen. Een kleine tip voor De Pauw, of andere scenaristen: als je een psychiater opvoert (of een andere specialist uit de medische wereld), moet zo iemand een beetje geloofwaardig gedrag vertonen. Lijken bloeden niet, zeker niet als runderen, en psychiaters weten zoiets.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7 6 5 6

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Dalkomhan insaeng (A Bittersweet Life) (misdaad / drama : 8)
- Mesrine: L'ennemi public n°1 (misdaad / drama : 7.5)
- Boxcar Bertha (misdaad / drama : 7)
- Un Uomo da Rispettare (The Master Touch) (misdaad / drama : 6.5)
- De Bende van Oss (misdaad / drama : 6)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie misdaad eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Loft
Loft
Loft
Loft
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand