Date Night

Steve Carell en Tina Fey spelen een getrouwd stel waarbij de sleur dreigt toe te slaan. Echtgenoot heeft op hun date night wilde plannen om het wat op te peperen; althans voor zijn doen. Er gaat namelijk, voor de verandering, in de stad gegeten worden in een duur restaurant. Het plan was niet echt doordacht, aangezien het onmogelijk is om er zonder reservering in te komen op een vrijdagavond. Het stel besluit te doen alsof ze een ander stel zijn; een koppel dat gereserveerd had, maar niet kwam opdagen. Op deze identiteits switch krijgen ze echter prompt ongure types achter zich aan die op zoek naar een flashdrive. Ze raken in de clinch met de poltie en andere mafia organisaties en ontmoeten een perverse politicus, alsmede het labiele stel van wie ze de reservering stalen. Zoals het een romantische komedie betaamt wordt de relatie er alleen maar beter op tijdens dit 'knotsgekke' avontuur en is er een blij einde.

De gemiddelde prent, in het humorgenre, die door Shawn Levy wordt gedraaid is onder de maat. Hier heeft de regisseur echter de beschikking over twee toppers in de comedy wereld: Steve Carell en Tina Fey. Respectievelijk The Office US en 30 Rock behoren, vooral dankzij deze twee, tot mijn favoriete sitcoms. Enkel dit, goed op elkaar ingespeelde, duo en de leuke bijrollen zorgen ervoor dat deze film geen prullenbakkering krijgt. Sterker nog: Een voldoende wordt ermee afgedwongen, maar om dit op het conto van Shawn Levy te schrijven gaat me te ver; een willekeurige regisseur had minimaal hetzelfde resultaat behaald.

Het scenario ontbeert  daarentegen spitsvondige grappen. De film is hierdoor op geen enkel moment hilarisch, hetgeen toch wel enigszins schraal mag worden genoemd. Nochtans is Date Night typisch een komedie die redelijk aangenaam is en waarom je, door het acteerwerk, af en toe kan glimlachen. Vervelen doet de film niet, daar het avontuur tot de verbeelding spreekt en er een redelijk tempo wordt gehanteerd.

Gezien de kwaliteiten van zowel Carell als Fey is het niet een lachfilm die het hoge niveau heeft van een film die je van dit duo mag verwachten. Sterker nog: Mark Wahlberg is met zijn bijrol als veiligheidsexpert/player veruit het vermakelijkst. Bovendien is het zo dat, wanneer we stelletjes in de film gaan vergelijken, James Franco en Mila Kunis minimaal hetzelfde presteren als de twee publiekstrekkers. Overigens speelt Ray Liotta een maffioso. Hij doet dit vrij standaard, maar als liefhebber van zijn rol in Martin Scorsese's gangsterfilm Goodfellas, mocht ik deze typecasting wel. Tot slot is de bijrol van William Fichtner, als de perverse politicus, het vermelden waard. Hij schmiert er op los, een beetje op zijn Christopher Walken´s, maar het is effectief.

Geconcludeerd mag worden dat deze film zeker niet tot de beste komedies van de afgelopen tien jaar mag worden gerekend, laat staan een topper in het genre is. Het is een van de vele voorbeelden van een  6 uit 10 komedie en dat is, gezien de personele bezetting, eigenlijk te weinig. Paradoxaal genoeg is het echter dezelfde personele bezetting die film redt van het slappe script. Anders gezegd: Met een andere cast was deze film drie keer niks geweest.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 7 6 4 6

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Intolerable Cruelty (humor / romantiek : 6.5)
- UHF (humor : 8)
- His Girl Friday (humor : 7.5)
- Bizita Q (humor : 7.5)
- Thank You for Smoking (humor : 7.5)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie humor eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie romantiek eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Date Night
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand