The Great Escape

The Great Escape
 
Allerlei gasten die tegen de Nazi´s vechten zijn gevangen genomen en zijn de verantwoordelijkheid van de Luftwaffe. De Duitsche vliegers zijn van het correcte soort en behandelen de gevangen redelijk. Misschien wel te redelijk aangezien de gevangen er flink werk van (kunnen) maken om uit te breken. Hierbij is over alle aspecten van de ontsnapping nagedacht en dienen er 250 man naar buiten te sneaken. Met de pluriform aanwezige expertise lukt het uiteindelijk 76 man door een tunnel de weg naar de bewoonde wereld te vinden. Hoewel erg vernederend voor de Nazi´s, laten ze uiteindelijk slechts 3 man ongtlippen. 50 van de ontsnapten worden door de Gestapo gefusilleerd...

Als je nu tegen mij gaat zeuren dat ik de film verklapt heb, dan vind ik je een lul de behanger. Dit is namelijk typisch zo'n film die je al gezien moet hebben op zesjarige leeftijd en vervolgens de jaren erop volgend nog een aantal malen. Het is dan ook zo'n film die je niet uit jezelf opzet, want je ziet hem op een gegeven moment toch wel op tv. En dan blijf je er gewoon naar kijken, omdat er niets beters is. Dat is eigenlijk een grote verdienste. De kans dat er iets beters op televisie is, wanneer een zender The Great Escape uitzendt, is vrij klein. Maar dat zegt ook vrij veel over het niveau van de gemiddelde televisie uitzending.
 
The Great Escape
 
Een meesterwerk is deze film van John Sturges zeer zeker niet. Dit komt vooral doordat er, naar mijn smaak, teveel tijd wordt uitgetrokken voor de planning van de ontsnapping. Hierbij wordt bovendien een surplus aan personages geïntroduceerd. En die worden vervolgens bijna nergens goed uitgediept. Toch zijn een hoop personages memorabel. Ze worden namelijk gespeeld door een berg bekende namen. Allemaal vermakelijke acteurs die wederom het vermogen aan de dag leggen een goede rol te kunnen neerzetten.

Hier is sprake van een film die het vakmanschap verraadt van de makers. Met name regisseur Sturges en de leden van de cast, onder aanvoering van een goede Steve McQueen, tonen zich van hun beste kant. Hoewel de prent met zijn 2,5 uur aan de lange kant is verveelde ik me nooit bovenmatig. Bovendien wordt de prent redelijk waarheidsgetrouw weergegeven, afgegaan op de feiten waarop ze gebaseerd is.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 7 7 6 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Walker (oorlog / avontuur : 7.5)
- Hei tai yang 731 (Men Behind the Sun) (oorlog / horror : 7.5)
- Cross of Iron (oorlog : 7)
- The Lost Battalion (oorlog : 7)
- Kommando Leopard (oorlog / actie : 6.5)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie oorlog eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?The Great Escape
The Great Escape
The Great Escape
The Great Escape
The Great Escape
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Klute:
Hij is nog te bestellen bij Fnac Belgiƫ, de Franse DVD, maar wel (ook) met...
De Eetclub:
Bijna alle Nederlanderse films / series zie je het accent sex .. flirten ec...
Undercover:
: ...
Jing wu men (Fist of Fury):
Weet je misschien uit welk land de film kwam? ...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Specials die ermee te maken hebben:

John Sturges
Regisseur

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht