Knowing

Nicolas Cage zal nooit mijn favoriete acteur worden. Echt acteren doet hij zelden, maar hij weet doorgaans de indruk te wekken of hij een bijzonder zware rol heeft. Hij kijkt daarbij alsof hij bang is dat de wereld op het punt staat om te vergaan. In Knowing is dat geen probleem: de film gaat namelijk over het vergaan van de wereld.

Vijftig jaar geleden hebben kinderen in de les natuurkunde een voorspelling gemaakt over hoe de wereld er een halve eeuw later zal uitzien. De meeste leerlingen kozen voor een tekening (van een raket, een robot etc.), één van hen krabbelde echter een reeks getallen op papier. De ‘voorspellingen’ werden in een tijdcapsule gedaan, een stalen koker die in de grond werd gestopt om een halve eeuw later te worden opgegraven. Vandaag is het zover. En natuurlijk krijgt het zoontje van de docent astrofysica het gekrabbel in handen. Vader ontdekt dat de getallen cryptische verwijzingen zijn naar rampen die zich in de afgelopen vijftig jaar hebben voorgedaan. En de gegevens extrapolerend, komt de astrofysicus tot de slotsom dat de wereld nog maar een paar dagen te gaan heeft …

Nicolas Cage als astrofysicus is niet wat je noemt een keuze die je film er geloofwaardiger op maakt, maar geloofwaardigheid is niet iets wat in Knowing lijkt te worden nagestreefd. De natuurkunde die in het klaslokaal wordt behandeld, haalt amper het niveau van de Middelbare School, en de hocus-pocus die als achtergrond dient voor de nakende Apocalyps, is regelrechte nonsens. De gebeurtenissen waarvan sprake is, zijn (net als bijvoorbeeld weersomstandigheden) instabiel : er kunnen - via differentiaalvergelijkingen – numerieke berekeningen worden uitgevoerd die een voorspellende waarde hebben, maar door de fundamentele instabiliteit, worden de afwijkingen in de tijd steeds groter. In gewone mensentaal: men kan wel een benaderende weersvoorspelling maken voor een bepaalde periode, maar specifieke gebeurtenissen (zoals een blikseminslag op een bepaalde plaats, op een bepaald tijdstip) kunnen onmogelijk worden voorspeld. Voor dat soort voorspellingen heb je hocus pocus nodig, maar daar houdt de fysica zich nou eenmaal niet mee bezig. Maar Nicolas Cage dus wel.

De sfeer in Knowing lijkt aanvankelijk veel op die in de films van M. Night Shyamalan: onheilspellend, mysterieus, dreigend … Dit is veruit het beste gedeelte van de film: aan de hand van Cage beleven we een vliegtuigongeval (en de nasleep ervan), in een scène die tot de meest angstaanjagende behoort die ik ooit heb gezien. De spanning is zinderend en de rillingen lopen over je rug. Alleen al voor deze scène valt het huren van de DVD te overwegen. Helaas zakt de pudding gaandeweg steeds verder in: van de sfeer in de gemiddelde rampenfilm, belanden we uiteindelijk, via verwijzingen naar Spielbergs Close Encounters of the Third Kind en Von Dänikens Waren de Goden Kosmonauten in (ik verzin het niet) de Hof van Eden, met een nieuwe Adam en Eva die samen naar de boom der kennis hollen …

Knowing is wat moeilijk te beoordelen. Naarmate men de film serieuzer neemt, wordt hij dwazer. Beschouwd als leeghoofdig amusement, valt er best van te genieten.



FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 5 7 4 6

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Ender's Game (science fiction / fantasy : 6)
- Rise of the Planet of the Apes (fantasy / science fiction : 7.5)
- Escape from the Planet of the Apes (fantasy / science fiction : 7)
- Battle for the Planet of the Apes (fantasy / science fiction : 6)
- Alien (science fiction / horror : 8)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie science fiction eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie fantasy eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?



Knowing
Knowing
Knowing




Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google





Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand