Shichinin no samurai (The Seven Samurai)

Een man met een enorm pak sprokkelhout op zijn rug staat gebukt houtjes te rapen als een bende bandieten komen aanrijden. De leider van de bandieten zegt tegen zijn manschappen dat ze het dorpje beneden aan de heuvel pas over een half jaar gaan aanvallen want ze hadden laatst aangevallen dus er zal nu nog niets te halen zijn. De bandieten zien de sprokkelende man niet omdat zijn pak op de rug perfecte cammouflage geeft.

Als de bandieten weg zijn, rent de man geheel overstuur terug naar het gruwelijk arme dorp. Er wordt besloten samurai in te huren om de arme dorpelingen te beschermen. Deze worden bij elkaar geraapt in de stad. Zeven worden gevonden met zeer verschillende karakters! Zo is er eentje de geboren leider. Eentje die zich in de achtergrond houdt, perfect vecht, maar niet met eer hoeft te strijken. Eentje is de onervaren jonge samurai. Eentje die de grapjas maar ook gevoelstype. Eentje is de gek zonder vrees. etc. Samen krijgen zij de opdracht om het kleine arme boerendorpje te beschermen tegen de aankomende aanval. De boeren worden uitgerust met speren. Hekken worden gebouwd. Akkers overstroomd. etc.

Ik vond het moeilijk om deze film in een categorie te plaatsen. Vandaar 'speelfilm'. De film heeft namelijk veel in zich. Op het eerste gezicht natuurlijk actie. Maar die actie is zo vreselijk outdaten (zo van: ik tik je aan met het zwaardje, dus jij bent dood!), dus hiervoor zou ik het zeker niet doen en het is ook niet de kern van de film.

Deze film gaat over een aantal dingen. Ten eerste de erbarmelijke omstandigheden van voornamelijk de boerenbevolking van het vroegere Japan. De cultuur van toen wordt goed in beeld gebracht. Daarnaast het verschijnsel 'Samurai'. Maar de film biedt ook veel humor. De gekke samurai haalt gekke fratsen uit. Zo vecht hij met blote kont. De jonge onervaren samurai wordt verliefd, maar de romantiek in deze film is verschrikkelijk (de vrouwen lijken wel totaal hulpeloos, gaan bij het kleinste beetje keihard in je gezicht janken). Het mooiste aan deze film is echter de uitwerking van de karakters van de samurai en hoe zij met elkaar en met de boerenbevolking omgaan! In verschrikkelijke tijden weten zij het alsnog soort van gezellig te maken!

Het is een zwart/wit film uit 1954 in het japans gesproken. Ik heb hier geen moeite mee, maar veel mensen waarschijnlijk wel. Ik vind het moeilijk om een oordeel te vellen over de film. Hij is op bepaalde gebieden goed en op bepaalde gebieden slecht. Maar ik bedacht mij dat ik de film heel interessant vond en mij geen minuut verveeld heb ook al duurt de film 3 uur. Daarom krijgt de film een dikke voldoende!


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
5 7 8 8 8

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobers:
- Gandhi (speelfilm : 9)
- Mulholland Dr. (speelfilm : 8)
- 12 Angry Men (speelfilm : 8)
- The Man Who Wasn`t There (speelfilm / drama : 8)
- Amores Perros (speelfilm / drama : 8)


Hoe beoordeelt Boobers categorie speelfilm eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Shichinin no samurai (The Seven Samurai)
Shichinin no samurai (The Seven Samurai)
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand