Gandhi

Gandhi was wellicht de verstandigste leider allertijden. Hij bezat de formule tot een wapen dat krachtiger is dan de grootste atoombom. Deze film is daarom iedere keer weer een belangrijke revival van zijn leer, die heden ten dage maar al te belangrijk zou moeten zijn. Daarnaast is het een parel van een film! Werkelijk waar schitterend verfilmd en evenwichtig verdeeld ondanks zijn lange speelduur. Een kwaliteitsproductie van de bovenste plank!

Deze film nogmaals zien na een (erg) lange tijd, was voor mij daarom een groot genot. Ik was bijvoorbeeld vergeten dat Gandhi zijn eerste experiment van non-coöperatief non-geweld (in het Engels klinkt het mooier!) in Zuid-Afrika deed. Iets wat veel bijdroeg aan het vredig oplossen van het probleem van apartheid. Wij zien hier Gandhi in zijn jonge jaren: hij heeft een totaal ander uiterlijk dan het kenmerkende kale kopje en ronde bril wat wij van hem gewend zijn. Hij is afgestudeerd in de rechten en keurig gekleed in pak. Door zijn kleurtje wordt hij zomaar uit een trein gegooid omdat 1e klas reizen met een kleurtje niet mag. Waarschijnlijk een keerpunt in zijn leven, waardoor hij definitief besluit om het op te nemen voor het onderdrukte volk. Zijn eerste actie wordt het verbranden van identiteitskaarten, waarbij hij zonder zich te verweren flink met de stok gemept wordt door de politie terwijl hij de papiertjes in het vuur gooit. In de media wordt de politie als bruut afgeschilderd en de rechter besluit hem vrij te laten.

Later (een vrij groot deel van de film speelt zich af in Zuid-Afrika) arriveert hij in India. Dit is niet zijn geboorteland, maar zijn roots liggen er wel. Een aantal rebelse leiders willen hem inpalmen in hun beweging, maar Gandhi veegt hen van de plank door te zeggen dat meedoen met hun wijze van oppositie bieden alleen maar zou leiden tot onafhankelijkheid waarbij het Britse regime vervangen wordt door een even erg rebellen-regime. Gandhi besluit om India af te reizen om de bevolking te leren kennen.

Pas jaren later komt Gandhi weer in actie. Hij reist naar een absurd arm deel van India waar de bevolking onevenredig pachtgeld moeten betalen. Hij wordt vrijwel gelijk de bak ingegooid, maar komt ook even snel weer vrij door een gebrek aan aanklachten. De regerende Britse upperclass wordt gedwongen om in te zien dat ze onrechtmatig bezig zijn en uiteindelijk versoepelen zij de regels. Het nieuws verspreidt zich als lopend vuur en Gandhi raakt bekender en bekender. Het raakt tot een punt dat het hele land in een staat van (vredige) opstand raakt. De Britten besluiten om demonstraties te verbieden. Dit resulteert in een bloedbad waarbij Britse soldaten inschieten op een weerloze menigte. Ruim 1500 mensen overlijden. Gandhi's formule treedt vervolgens in werking: Het regime wordt afgeschilderd als afgrijselijk bruut in de media waardoor de regering aan macht inboet zowel in India als in Engeland.

Vervolgens gebeurt er echter iets waar Gandhi bang voor was maar gehoopt had dat het niet zou gebeuren: de bevolking komt in opstand en vermoordt een aantal agenten. Gandhi is het hier niet mee eens en besluit te vasten tot zijn dood, als ze niet ophouden. Als zijn toestand kritiek wordt, stopt het. Later besluit Gandhi om zout te winnen uit de zee: iets waar de Britse regering het alleenrecht toe heeft. Dit resulteert in een dieptriest voorval waarbij agenten mensen neerknuppelen die geen enkele poging doen om zich te verweren. Opnieuw wordt de regering in de media afgeschilderd als ontzettend bruut en boet het vervolgens in in kracht. Uiteindelijk weet Gandhi het voor elkaar te krijgen om de Britse wereldmacht op zijn knieën te krijgen en India haar onafhankelijk te gunnen. De strijd is dan nog niet helemaal gestreden aangezien er veel verdeeldheid is in het land tussen moslims en hindoes. De hel barst los als het land opgedeeld wordt in India en Pakistan en miljoenen mensen moeten verhuizen (iets wat Gandhi niet wilde). Hij moet wederom een periode van vasten tegenaan gooien om de onrustige meute tot bedaren te brengen. Dit zorgt voor tijdelijke rust. Maar de verdeeldheid zat te diep geworteld waardoor Gandhi uiteindelijk vermoord wordt. Gelukkig wist hij voordien zijn doel van een onafhankelijk India te verwezelijken. Een ongelovelijke prestatie!FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8.5 8 8.5 8 9

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobers:
- Mulholland Dr. (speelfilm : 8)
- Shichinin no samurai (The Seven Samurai) (speelfilm : 8)
- 12 Angry Men (speelfilm : 8)
- The Man Who Wasn`t There (speelfilm / drama : 8)
- Amores Perros (speelfilm / drama : 8)


Hoe beoordeelt Boobers categorie speelfilm eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Gandhi
Gandhi
Gandhi
Gandhi
Gandhi
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Specials die ermee te maken hebben:

Winnaars Oscar voor Beste Film

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht