The Secret

Deze documentaire bespreken zonder een flinke spoiler is onmogelijk, dus wees gewaarschuwd. Het feit dat de film erg mysterieus "The Secret" heet, is in mijn ogen alleen een methode om belangstelling te wekken, net als wat gebeurde met The Matrix. In tegenstelling tot The Matrix, zit er geen spanningsopbouw erin die uiteindelijk leidt tot de onthulling van het geheim. Wat het geheim is, wordt al na een paar minuten onthuld.

Spoilen, dan maar! Het geheim is een bepaalde levensvisie die gebaseerd is op "The law of attraction". Deze wet zegt dat alles op het vlak van gedachtes tot elkaar aangetrokken wordt, net als de zwaartekracht. Zowel in positieve als in negatieve zin. Positieve mensen worden tot elkaar aangetrokken. Negatieve mensen ook. Mensen die veel met ziekte bezig zijn, trekken ziekte aan. Mensen die bang zijn voor ongelukken, trekken ongelukken aan. Het universum vervult ieders wens, alleen de meeste mensen hebben niet door dat dit zo is. Door dit geheim te begrijpen, kan je dus je leven aansturen! Het is een verleidelijke theorie want als je hem onder controle hebt, hoef je dus alleen maar te denken aan wat je wilt en je krijgt het. Oftewel, op de bank onderuit zakken en een hamburger op je pens leggen terwijl je aan de vrouw van je dromen denkt: ze zal op gegeven moment aankloppen omdat het universum al je wensen uitvoert! Als het niet gebeurt, dan geloof je dus niet sterk genoeg in het geheim.

Misschien breng ik het iets te banaal. Maar ik vind dat zij de hele wereld erg banaal opvatten. Eentje zegt: Als jij een auto ongeluk hebt gehad, heb je dit zelf veroorzaakt omdat je eraan dacht. Hij voegt eraan toe: "I'm here to be a littlebit straight in your face". Dat kan je wel zeggen ja. Niet best om te horen als je kreupel in het ziekenhuis ligt. Maar wat ik wil duidelijk maken is dat zo'n redenering totaal geen hout snijdt. Hoe zit het dan met de 200000+ tsunamislachtoffers? Had de hele bevolking van dat gebied suicidal tendencies ofzo? Op dezelfde wijze zijn er zoveel argumenten tegen te bedenken. Het probleem is dat de mensen die in deze documentaire aan het woord komen erg succesvol zijn in hun leven. Zij wonen in grote huizen en hebben dure auto's (aan het kapitalistische karakter van de documentaire kon ik mij ook wel ergeren). Als je zo succesvol bent, kan het gebeuren dat je jezelf gaat verafgodelijken en daardoor denken dat je het hele universum aan je voeten hebt.

Over goden gesproken, het heeft wel wat weg van een geloof. Het trieste is dat ze het over een wetenschappelijke boeg proberen te gooien. Een paar quantum-theoristen komen aan het woord. Zij beheersen ook het geheim en zijn er uiterst enthousiast over. Deze nieuwe tak van de wetenschap zou steeds meer in de richting van "The law of attraction" wijzen. Ik weet het niet hoor. De laatste keer dat ik controleerde, was de quantumfysica zo goed als vastgelopen en was de enige hoop op een stap vooruit een 6 miljard euro kostende deeltjesversneller die in Geneve gebouwd wordt op dit moment. Naast de aanhaal van de quantumtheorie, halen ze ook veel quotes aan van beroemde mensen. Quotes die zouden moeten aanduiden dat deze mensen ook het geheim door hadden. Veel ervan kunnen op meerdere manieren opgevat worden.

Of het geheim werkt en bestaat, heb ik zo mijn twijfels over. Maar het intrigeert me wel! Hierdoor verdient het een pluspunt, want dit houdt de documentaire interessant. Daarnaast is het visueel aantrekkelijk gemaakt aangezien achtergronden en tussenstukjes bijna Lord of the Rings-achtig uitzien met perkamenten, middeleeuwse objecten en geheimzinnig fluisterende stemmen. Maar neem de documentaire als geheel aub met een korreltje zout. Want op meer Jomanda-praktijken zitten wij niet te wachten, waarbij mensen denken kanker te kunnen genezen omdat ze het universum kunnen aansturen en vervolgens dood gaan.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 7 6.5 4

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobers:
- The power of Nightmares (documentaire : 9)
- 9/11 Loose Change (2nd edition) (documentaire : 8.5)
- 9/11: Press for Truth (documentaire : 8.5)
- Planet Earth (documentaire : 8.5)
- The Blue Planet (documentaire : 8)


Hoe beoordeelt Boobers categorie documentaire eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?The Secret
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand