Serenity

Deze film heeft van mij al een eerdere recensie gekregen en beoordeelde ik toen met een 5,5. Toen had ik moederserie Firefly echter nog niet gezien. Na de serie heb ik Serenity opnieuw bekeken en kom ik tot een andere conclusie. Dat is niet geheel vreemd, aangezien de film eigenlijk alleen de moeite waard is als je de serie gezien hebt. Het verhaal speelt zich namelijk direct af na de gebeurtenissen uit de serie en krijgt in de film nauwelijks een introductie. 

Toch ben ik nog immer lichtelijk teleurgesteld in deze film. Het niveau van de oorspronkelijke serie wordt namelijk nooit gehaald. Vooral de afwezigheid van de zo typerende humor is mij een doorn in het oog. De unieke mix van scifi, western en komedie komt daardoor namelijk een stuk minder goed uit de verf. Toch is het vermakelijk om Mal en zijn crew nogmaals aan het werk te zien. De kans dat ik Serenity ook nog een derde keer zal bekijken is echter gering.

Oude recensie
Ergens in de toekomst is de aarde te vol voor al haar bewoners. De mensheid heeft een nieuwe zonnestelsel gevonden en hier de meeste planeten van gekoloniseerd. De centrale planeten worden geregeerd door de Alliance. In de buitenste regionen heersen de Reavers; een kannibalistisch ras van gemuteerde mensen. In deze setting bevindt zich Mal, de kapitein van ruimteschip Serenity. Ooit vocht hij in een vrijheidsoorlog, maar nu leidt hij samen met zijn bemanning een nomaden-bestaan. Ze doen allerlei kleine, criminele opdrachten om rond te komen.

Een van deze opdrachten is het vervoeren van een dokter en zijn helderziende zusje River. Broer en zus assisteren de Serenity in ruil voor gratis vervoer. Als de Serenity wordt aangevallen door de Alliance wordt duidelijk dat ze achter River aanzitten. Zij weet iets wat de Alliance kan breken. Dit geheim heeft te maken met het ontstaan van de Reavers: iets wat de Alliance koste wat kost niet naar buiten wil laten komen. De Serenity besluit nu achter het geheim van River te komen. Hierbij moeten ze strijd leveren tegen de Alliance en de Reavers.

Serenity is de eerste speelfilm gebaseerd op de mij onbekende serie Firefly. De cast is grotendeels hetzelfde als in de serie, dus goed nieuws voor de liefhebber van de serie. Regisseur Joss Whedon heeft zijn sporen ook al verdiend met de bekendere serie Buffy the Vampire Slayer en levert nu zijn filmdebuut af.

Voor een science-fiction film is Serenity behoorlijk goed ontvangen en op zich kan ik deze lof wel begrijpen. Vergeleken met veel zooi in het genre biedt deze film namelijk een sfeervolle omgeving met een aardig verhaal. Een vergelijking met Star Wars zou je snel kunnen maken, hoewel Serenity wat mij betreft nog niet in die schaduw mag staan. Echt onder de indruk ben ik namelijk niet van dit werkje.

Dat komt voornamelijk door het van de hak op de tak springende verhaal en de hiermee gepaard gaande moeilijke navolgbaarheid van het verhaal. Ook lukte het de hoofdpersonen niet me in te laten leven in hun wereld en moeilijke situatie. De lof die Serenity wordt toebedeeld deel ik dan ook niet, hoewel ik wel denk dat er een aardig begin is gezet voor een eventueel succesvolle filmreeks. Laten we hopen dat Whedon zijn volgende film een wat coherenter verhaal meegeeft en ik zie het helemaal goedkomen. Wat betreft de beoordeling van Serenity; ik geef hem het voordeel van de twijfel.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 6 7 5 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (science fiction : 9)
- Star Wars: Episode IV - A New Hope (science fiction : 8.5)
- District 9 (science fiction / actie : 8)
- Dune (science fiction : 8)
- Star Wars: The Force Awakens (science fiction : 8)


Hoe beoordeelt Boobema categorie science fiction eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Serenity
Serenity
Serenity
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand