Documentaries To Ponder Upon

Deze verzameling bestaat uit 8 documentaires over een breed scala aan wetenschappelijke onderwerpen. Toen ik de eerste hiervan ging kijken, wist ik niet precies waar het over ging: De aflevering heette Evolution Collapse en dit leek mij wel interessant. Het begint met vertellen dat het universum gigantisch groot is, miljarden sterren en planeten heeft, en dat de aarde de enige planeet is die we kennen die leven bevat. Het vervolgt met te zeggen dat het leven zeer complex en in balans is en dat alles duidt op een creator... ALLAH! the one and only God! Tijdens deze krachtige woorden zie je een grote tijger het scherm uitrennen! Ik was op deze conclusie niet voorbereid en sproeide bijna heel mijn drinken over het scherm toen ik het hoorde. Hebben ze dat nu ook al bewezen? Maar het is altijd interessant om dit soort documentaires een kans te geven! Ook om het feit dat het best vermakelijk is doordat je het flink kan afkraken! Hieronder beschrijf ik de 8 documentaires één voor één.

1. Evolution Collapse
In dit deel, en in andere delen, zijn ze het eens met het de theorie over de big bang: Allah heeft de big bang gecreëerd. Dit deel gaat over de ontwikkeling van de verschillende diersoorten: Voornamelijk over hoe het absoluut niet ging! Niet zoals "amateur naturalist" Charles Darwin beweerde aan de hand van natuurlijke selectie. Okee, maar hoe ging het dan wel? Ik bedoel, ze zijn het wel eens met de big bang, maar niet met de evolutie theorie. Ging het dan zo dat het universum miljarden jaren uitdijde na de big bang, waarna Allah op gegeven moment 'plop' deed, hier zijn alle dieren!? Afkraken mag, maar zeg dan wel hoe het wel was. Een ander onzinnig argument wat ze aanhalen is het feit dat wij nooit hebben waargenomen dat een diersoort evolueert. Duh, de wetenschap erover bestaat pas 100-200 jaar en evolutie geschiedt over miljarden jaren! Ik ben zelf niet persé een evolutionist, ik denk wel dat het een onderdeel ervan is, maar niet het complete verhaal. Zeg dat Allah het evolutieproces heeft gecreëerd en met zijn divine inbreng voor deze beeldschone diversiteit heeft gezorgd en ik kan er niets tegenin brengen.

2. Evolution Promoters
In dit deel gaan ze de evolutietheorie helemaal zwart schilderen door te zeggen dat Colonisme, Hitler, Stalin en Mao Tse Tung allemaal deden wat ze deden door hun 'geloofsovertuiging' in Darwinisme. Ze zagen dankzij Darwin hunzelf als het opper-ras wat de moord op zoveel mensen in hun ogen rechtvaardigde. Darwin zelf was overigens ook een racist! Deze leiders geloofden vast wel in de evolutietheorie, maar dit wil niet zeggen dat ze allerlei mensen uitroeiden omdat ze in die theorie geloofden. Waarschijnlijk hadden ze dit sowieso gedaan. Bovendien wordt wetenschap wel vaker misbruikt voor oorlogsdoeleinden. Al het moderne wapentuig bestaat dankzij een wetenschappelijke basis. Maar sowieso, moet ik alle religieuze oorlogen gaan opsommen die gedurende de hele geschiedenis hebben plaatsgevonden? Gaan we daaruit dan ook concluderen dat religie iets heel erg duisters is, of zijn we het erover eens dat religie niet voor deze oorlogen zorgden, maar dat leiders religie misbruikten om oorlog te kunnen voeren?

3. The universe
Met deze aflevering kan ik het wel gedeeltelijk eens zijn! Tenminste, ik heb evenveel reden om er mee eens te zijn als er niet mee eens te zijn want ik weet gewoon niet hoe het zit. Ze zijn het dus eens met de big bang en zeggen dat Allah voor deze knaller heeft gezorgd. Het is niet wetenschappelijk om dit te beweren, want bewijs ervoor dat Allah het deed, is er niet. Maar ik kan het niet weerleggen want ik weet het simpelweg niet, net als de hele wetenschap dit niet weet. Zo ver zijn we nog niet en zullen we waarschijnlijk ook nooit komen. Daarom kan wetenschap en religie prima hand in hand gaan! Wat dan wel weer kwalijk is aan de documentaire, is het feit dat ze zeggen dat de wetenschappers absoluut niet wilden dat er een punt van begin was in het universum want dit zou onherroepelijk tot de conclusie leiden dat er een god bestaat. Dit is ten eerste niet de onherroepelijke conclusie die je dan trekt en ten tweede was de wetenschap niet tegen een big bang. Je had simpelweg wetenschappers die dachten dat de big bang gebeurde en wetenschappers die dachten dat het universum statisch was. Door bewijs voor de big bang, hebben de 'statische mensen' zich erbij moeten neerleggen! Wat ik ook kwalijk vond was dat ze zeggen dat de schrijvers van de Koran al 1400 jaar geleden tot dezelfde conclusies kwamen als de wetenschappers nu. Jaja, dus toen wisten ze ook over de uitdijing van het universum, over de grootte ervan, over galaxen, sterrestelsels, melkwegen, etc, etc, etc. Dat een god alles gecreëerd heeft staat in zowat alle religieuze boeken van alle religies.

4. Cooperation and Love
Deze documentaire heb ik na een paar minuten overgeslagen. Het gaat over complex en coöperatief gedrag bij dieren. Dieren waarvan ze veronderstellen dat ze geen bewustzijn hebben. Daar ben ik sowieso niet mee eens. De documentaire gaat erover dat Allah voor dit complexe gedrag zorgt. Hier heb ik persoonlijk verder geen boodschap aan.

5. Atheism Collapse
Deze documentaire gaat over atheïsme dat zijn hoogtepunt heeft gehad en dat wetenschap zich tegen atheïsme heeft gedraaid: steeds meer wetenschappelijke ontdekkingen duiden op het bestaan van God. Het is in feite een samenvatting van de eerste drie documentaires, plus twee stukken over psychologie en ideologie. Wat psychologie betreft, wordt er verteld dat de ideeën van Freud niet kloppen en dat men steeds meer achter komt dat psychologische hulp niet werkt bij mentale problemen, maar juist religie. Atheïsten zijn vaker depressief en leiden een doelloos bestaan. Dus de Freudiaanse "dogma" begint verleden tijd te worden. Als hoogtepunt van atheïstische ideologie noemen ze de hippie-beweging die schijnbaar helemaal ten onder is gegaan aan drugs en sex. Dat de hippies belangrijke bijdrages hebben geleverd aan het beëindigen van de Vietnam oorlog wordt dan weer niet genoemd, terwijl het juist vaak de religieuzen waren die door wilden gaan met oorlog voeren.

De overigen komen nog!

Dit is natuurlijk een recensiewebsite, dus even een woordje over de documentairereeks als geheel! Het zit goed in elkaar en de commentator praat in normaal en goed verstaanbaar Engels. De beelden zijn aardig en bijpassend uitgezocht, al is vormgeving soms wat amateuristisch. Af en toe ligt het tempo iets te laag en ze herhalen wel eens dingen. Ze hebben goed vooronderzoek gedaan, al was hun mening vooraf hoogstwaarschijnlijk erg gekleurd. Maar welk onderzoek is dat niet? Ze openen wel heel vaak de aanval op de wetenschap, wat opzich niet nodig is omdat het hand in hand kan gaan!



FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
5 5 6.5 5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobers:
- The power of Nightmares (documentaire : 9)
- 9/11 Loose Change (2nd edition) (documentaire : 8.5)
- 9/11: Press for Truth (documentaire : 8.5)
- Planet Earth (documentaire : 8.5)
- The Blue Planet (documentaire : 8)


Hoe beoordeelt Boobers categorie documentaire eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?



Documentaries To Ponder Upon




Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google





Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand