Green Street Hooligans

Matt is een getalenteerd journalistiek student aan Harvard University. Door een naaistreek van zijn kamergenoot wordt hij echter van de universiteit getrapt. Teleurgesteld besluit hij zijn zus in Londen op te zoeken. Doordat deze een gezellig avondje met haar man heeft gepland, wordt Matt opgescheept met diens broer Pete. Deze jongen is voetballiefhebber en groot fan van de club West Ham United. Voor, na en tijdens de wedstrijden zoekt hij graag de tegenstander op om een goede partij te kunnen matten. Hij is dan ook een rasechte (stereotype) Engelse hooligan. In eerste instantie heeft Pete er helemaal geen zin in om te gaan babysitten op Matt, maar toch mag deze mee naar de stamkroeg en de wedstrijd. Als Matt na afloop van de match door een groep hooligans in elkaar wordt gebeukt, maar zichzelf danig verweerd, accepteren de meeste West Hammers hem alsnog. Matt wordt ingewijd in de geheimen van GSE (Green Street Elite), de superfanatieke hooliganclub van West Ham United. Binnen de GSE zijn er echter ook mannen die Matt verdenken van infiltratie. Er komen geheimen aan het licht waardoor Matt in het nauw gedreven wordt. Alles komt echter nog redelijk goed met de ultieme wedstrijd tussen West Ham United en aartsrivaal Millwall.

Hoofdpersoon Elijah Wood kennen we natuurlijk vooral als de hobbit Frodo uit Lord of the Rings. Op een of andere manier heb ik het idee dat die jongen nooit van zijn leven meer van dat imago af gaat komen. Dat bewijst zijn rol in Hooligans in ieder geval. Er is geen moment voorbij gegaan waarbij ik niet op zijn minst het idee had naar een soort van LotR in de voetbalwereld te zitten kijken. Het klinkt misschien vaag, maar de tocht van Matt van studentje tot hooligan, waarbij hij allerlei tegenstanders tegenkomt, doet toch wel erg denken aan de tocht van Frodo naar Mount Doom. Zelfs een soort Gollum komt nog even om de hoek kijken. Alle gekheid op een stokje, Elijah Wood is niet de juiste persoon geweest om in deze film te casten. Zijn transformatie tot hooligan is totaal ongeloofwaardig, gewoonweg omdat hij een veel te zachtaardige kop heeft voor een dergelijke rol.

Deze film enkel beoordelen op de matige selectie van de hoofdpersoon zou hem echter te kort doen. Green Street Hooligans weet op zijn tijd best wel te vermaken, zeker in de actiestukken waarbij er goed op los geslagen wordt. Een kijkje in het wereldje van de hooligans (of dit realistisch gedaan is wil ik in het midden laten) is daarnaast sowieso wel interessant. Respect voor dit soort gasten zal ik echter nooit krijgen. Een gevoel dat de film wel enigszins probeert op te wekken door te laten zien dat ook hooligans leraren of piloten kunnen zijn. De uiteindelijke boodschap blijft echter onduidelijk. Er wordt veel nadruk gelegd op de slogan "Voetbalgeweld maakt meer kapot dan je lief is!" Toch is Matt schijnbaar een 'beter' persoon geworden door een seizoen hooligan te zijn geweest. Zijn kamergenoot weet hij namelijk op gepaste wijze terug te pakken. Oi!

Meer films op FilmBoob over hooligans:
Ultrà (1990)
The Football Factory (2004)FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 6 6 5 5.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- Over the Edge (misdaad / drama : 8)
- A Bronx Tale (misdaad / drama : 7.5)
- De Dominee (misdaad / drama : 7)
- Gangs of New York (misdaad / drama : 7)
- Manhattan Melodrama (misdaad / drama : 7)


Hoe beoordeelt Boobema categorie misdaad eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobema categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Green Street Hooligans
Green Street Hooligans
Green Street Hooligans
Green Street Hooligans
Green Street Hooligans
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand