The Football Factory

Tsja, wat te zeggen over The Football Factory? Het is typisch een film die weinig noviteiten tentoon spreidt, doch over de gehele linie genoeg vermaak biedt voor een voldoende.

De vergelijking met Trainspotting is reeds eerder getrokken en niet ten onrechte; ook met het eveneens Britse The Football Factory is getracht een flitsende rolprent te maken over een verachtelijke subcultuur en wordt het geheel begeleid door een voice over van de hoofdpersoon. Deze aanpak is dus niet geheel origineel te noemen en narratief altijd wat gemakzuchtig, maar wel een passende keuze.

Afgezien van cinematografisch plagiaat, wordt ongegeneerd een aantal scènes uit bekende films gekopieerd. Hierbij is overduidelijk waar de mosterd gehaald is. Een afgrijselijk voorbeeld hiervan is het bijna letterlijk overnemen van een geintje dat Joe Pesci uithaalde met Ray Liotta in Goodfellas, wat hier vreselijk de mist ingaat.

Een echt plot ontbreekt mijns inziens, hetgeen jammer te noemen is. De film heeft primair als doel inzage te geven in de hooligan scene. Deze is gevuld met pathethische domoren die feitelijk nergens voor te leven hebben, behoudens wekelijkse vechtpartijen met rivaliserende bendes van andere clubs.

Bij tijd en wijle is de aanblik puberaal te noemen; op zich logisch daar de personages nimmer volwassen trekken vertonen. Door ze op deze wijze -realistisch- neer te zetten is er bij de makers niet de behoefte geweest met het moraliserende vingertje te wijzen; de zieligheid druipt er immers automatisch al van af. Het gros van de kijkers (de puberale doelgroep) zal dit overigens ofwel niet zien, of niet willen zien.

Gelukkig biedt de film afdoende vermaak wat betreft humor en geweld: de vechtparijen en geestige situaties zijn talrijk. De zonder uitzondering stupide karakters met hun criminele en/of geïntoxiceerde uitspattingen zijn hiervoor verantwoordelijk. Echt bevredigen doet The Football Factory daarentegen niet, het is vooral fluff wat de klok slaat en bijna nergens wordt de film boeiend. Ik zal echter positief afsluiten door te vermelden dat een ding in elk geval zeker is: The Football Factory laat zijn Italiaanse collega Ultrà mijlenver achter zich.



FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 6 6 4 5.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Scarface (misdaad : 10)
- Reservoir Dogs (misdaad : 8)
- Miller`s Crossing (misdaad : 8)
- Die xue shuang xiong (The Killer) (misdaad / actie : 8)
- Scarface (misdaad : 7.5)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie misdaad eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?



The Football Factory
The Football Factory
The Football Factory
The Football Factory
The Football Factory




Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google





Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand